Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледарски благословии за здраве и берекет

Снимка: архив

Магическият звук на гайдата, завладяващият ритъм на коледарските песни, силата на коледарските наричания – всичко това е част от обредите за защита на общността, за осигуряване на здраве и благополучие. Дори кръгът, който описват при обиколката си из селището мъжките дружини в Коледната нощ. Затова коледарите били посрещани като скъпи и очаквани гости, а хората вярвали, че сполуката ще подмине къщата, в която не са звучали техните песни и наричания.

В известен смисъл, у нас обичаят е жив и до днес, особено там, където паметта за него се пази отдавна, а и почти всички в селището се познават. Различно е в големия град, разбира се, и извън границите на България, където нашите сънародници по свой начин спазват традициите. За тях, както и за всички приятели на Радио България, подбрахме няколко автентични коледарски песни, с които да посрещнат „добри гости коледари“.


За пълни хамбари с жито по Петровден (сърпар месец – от сърп), пълни кошници с грозде по Кръстовден (гроздар месец), пълни бъчви с руйно вино и пълни кошари с вакли агнета наричат коледарите от с. Щръклево, Русенско. Песента се изпълнява за благополучие на всички в дома. Текстът разказва как се хвалят и надхвалват равната нива, бялата лоза и ваклата овца, че ще се отплатят на стопаните с жито, грозде, руйно вино и пълни кошари.


Знаем, че коледарите имат благопожелание за всеки от дома. Песента „Задрънчало ясно звънче“ е предназначена за „млада буля“:

„Задрънчало ясно звънче, Коладе, Коладе ле.

Не ми било ясно звънче, най е било млада буля….

Тебе пеем, Коладе, Коладе ле, млада буля.

Тебе пеем, Бога славим!“


„Свети Петър лозе сади, свети Петър и Димитър…“. Сред лозето - череша, от черешата светците свиват ведро, което пълнят с вино. Върху виното – златна пяна. Сокол от небето грабва златната пяна, за да я отнесе при майстори – да излеят три чаши. Първа чаша – Божа майка, втора чаша – свет Василя, трета чаша – свет Ивана… Тази песен от Сливенския край е събрала няколко от светците-закрилници, както и Богородица, често възпявани в коледарските песни.


Коледарите щедро са посрещани с вино, сушени плодове и пр. Стопаните ги даряват с краваи, месо, сланина, суджуци… С тях ще си направят богато угощение, ще участват и в общоселското хоро, което традиционно се извива в деня на Коледа.

Нека всички добри коледарски благословии да достигнат до вас и вашите близки, до домовете и сърцата ви, скъпи приятели на Радио България! Светли празници и щастливи бъдни дни!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10