Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2021 - щастлива година в личен план за българите и лоша за страната

Снимка: архив

Въпреки, че изпращаме година, доминирана от Covid-пандемия, икономическа несигурност и политическа нестабилност, повече от половината българи (55%) заявяват, че са били щастливи през 2021 г. Това показват резултатите от изследване на социологическа агенция „Тренд“, по поръчка на столичния всекидневник „24 часа“, проведено в периода между 1 и 7 декември. От допитването става ясно, че младите в най-голям дял заявяват, че са били щастливи (близо три четвърти), докато хората над 70 години по-скоро определят себе си като нещастни през изминаващата година. В общосоциален план едва 14% от анкетираните определят отминаващите 12 месеца за добри за България, докато 79% споделят, че годината е била лоша за страната ни. За сметка на това, в личен план, превес вземат положителните оценки – 46% от анкетираните, предимно по-младите и по-богати наши сънародници, оценяват годината като добра за тях, докато 42% я определят като лоша.

Пандемията и съпътстващите проблеми около нея са променили видимо оценките на българите за последните две години в негативна посока, отчитат социолозите. Сравнението с резултатите от същия въпрос през 2019 г. и 2020 г. сочи, че през тази годината хората у нас са били по-щастливи от миналата, но по-малко щастливи от 2019 г.

Въпреки всичко българите са оптимистично настроени за предстоящата 2022 г.. Два пъти повече - 47% от запитаните, са на мнение, че България я очаква по-добра година, за сметка на тези, които прогнозират лоша година за страната ни
(24%).  В личен план тенденцията се запазва, като 52% заявяват, че очакват по-добра година за себе си, а само 18 на сто са песимисти по отношение на предстоящите нови 12 месеца. 

Съставил: Весела Кръстева 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето ще е без промяна – остава облачно и дъждовно, няма давали на запад

Във вторник , 30 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 8°. През деня валежите от север над Централна и Източна България ще започнат да спират, но в Южна България ще продължават. Максималните температури ще са от 17..

публикувано на 29.04.24 в 21:00

България днес - 29 април 2024 г.

Започна Страстната седмица и поехме по пътя към вечното християнско чудо- Възкресението. Време, в което обръщаме поглед към последните земни дни от живота на Спасителя, преди да бъде разпънат на кръста и да поема греховете на целия човешки..

публикувано на 29.04.24 в 19:00

Вече можем да проверим дали сме включени в избирателните списъци

Българските граждани вече могат да проверят дали са включени в избирателните списъци От днес българските граждани могат да извършват проверка дали са включени в избирателните списъци за гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. на интернет страницата на..

публикувано на 29.04.24 в 14:55