Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сливенски коледари поздравиха сънародниците ни по света

Коледарски благослов от Сливен
Снимка: ОДФ -Сливен

Коледарски групи от Сливенско отправиха виртуален поздрав за българите по света, съобщи БТА. За втора поредна година инициаторите от Обществен дарителски фонд – Сливен отправят своя "Коледарски благослов от Сливенско за българите по света", за да достигнат до приятели и близки, независимо в коя част на света се намират. С наричанията за здраве и благоденствие, организаторите се надяват и да популяризират фолклорното богатство на Сливенския край. Все още във всички села, пазещи българските традиции, има коледарски групи, а целта на Коледуването е да предпази хората от зло, да пожелае плодородие, а също и да предскаже бъдещето на стопаните.

Идеята за витруалния благослов се появила, заради пандемията и невъзможността коледарите да минат по къщите, а също и заради многото българи, живеещи в чужбина, принудени да празнуват далеч от близки и приятели. Тогава ОДФ предложили на читалища от региона да изпратят видеа с изпълнения на техните коледарски групи.

В празничния благослов на сливенските групи участват коледарски дружини от читалища от Сливен и селата Панаретовци, Тополчане, Старо село, Крушаре, Ковачите и др. Клиповете са публикувани на страницата на ОДФ-Сливен във Фейсбук.

Още от категорията

Фестивал на Странджанската зеленика се провежда на южното ни Черноморие

18-то издание на фестивала на странджанската зеленика се провежда този уикенд в село Бродилово, община Царево.  Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа, а по традиция домакинството му се поделя между югоизточните общини Царево и Малко Търново...

публикувано на 15.05.22 в 11:10
Центърът на село Петрич

Накит на аристократка от 19 век става повод за празник в софийското с. Петрич

На 7 май от 11,00 ч. в подбалканското село Петрич (община Златица) ще се проведе за първи път Празник на накита. Той е свързан с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстание в с. Петрич и посещението на английската аристократка..

публикувано на 07.05.22 в 06:35

Национален събор на овцевъдите в България се открива днес

На 6 май, Гергьовден, в 11.00 часа край Петропавловския манастир, обл. Велико Търново, се открива десетият Национален събор на овцевъдите. Началото ще поставят кукерите джумали от село Калугерово, Пазарджишко, чийто ритуален танц ще прогони злите сили и..

публикувано на 06.05.22 в 08:05