Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата празнува Събор на Пресвета Богородица

Снимка: архив

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва втория ден на Рождество Христово. Празникът се нарича Събор на Пресвета Богородица и е в прослава на Дева Мария като избрана да роди Спасителя на света. Днес богослужебна прослава се отдава и на земния баща на Христос – Св. Йосиф Обручник. На неговите грижи са били поверени Дева Мария и родения от нея по тайнствен начин Богомладенец. Затова се приема и за Ден на бащата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Църквата "Преображение Господне" в Самоков отбелязва празника си с патриаршеска вечерня

За предпразненството на храмовия си празник, църквата "Преображение Господне" в курортния комплекс Боровец посреща Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил за вечерна служба /от 18 ч. на 5 август/. Храмът започна да приема отново миряни през..

публикувано на 05.08.24 в 11:04

Божествена света литургия в Потопената църква край Жребчево

Божествена света литургия ще бъде отслужена в потопената църква край язовир Жребчево за шеста поредна година на 3 август (събота) в 9:00 часа от Старозагорския митрополит Киприан. По следите на изгубеното време – потопената църква на яз. Жребчево..

публикувано на 02.08.24 в 22:55

Десетки православни тръгват на поход от София до Рилския манастир

Поклонническият път "Рилският Чудотворец" за 15-а поредна година събира православни от близо и далеч на пешеходен поход от София до Рилския манастир. На сайта си Софийската света митрополия съобщава, че поклонението се организира с благословението..

публикувано на 01.08.24 в 06:15