Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив представя пъстрото си етническо богатство

Снимка: БГНЕС

Етническото многообразие на Пловдив, което живее в хилядолетната му история, в спомените на възрастните и в любопитството на техните наследници ще бъде представено чрез поредица от културни и образователни събития през Новата година. В проекта “Заедно в разнообразието – традиции и литература на етносите в Пловдив” на сдружение “Писалка и перо” ще се включат представители на всички общности в града - еврейска, арменска, ромска, турска, руска и дори италианска. „Ще покажем, че различните етноси са живели по един изключително добър начин помежду си, уважавайки традициите, празниците, чествайки ги заедно и представяйки Пловдив като полиетнически град“, каза за БНР Димитър Минев, директор Народната библиотека „Иван Вазов“, която ще бъде домакин на проявите.

Още от категорията

Отбелязваме 130 г. от написването на химна „Върви народе възродени“

Тази година, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, отбелязваме тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски. По случай..

публикувано на 24.05.22 в 07:20

Наградиха изявени българи за приноса им в духовността и науката

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия - ордени, шестима изтъкнати български учени. Това са академиците Иван Попчев и Никола Съботинов и професорите Петко Салчев, Милияна Каймакамова, Стоян Караиванов и..

публикувано на 23.05.22 в 17:49

"Тайната стая" разказва на младите хора за живота по времето на социализма и след него

Изложбата "Тайна стая" може да бъде разгледана в столичното пространство "Топлоцентрала" до 25 май. Проектът обединява по съвременен начин документи, видеоматериали и архиви, събирани в Международния проект "Цената на свободата и демокрацията"...

публикувано на 22.05.22 в 09:15