Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зимна приказка за кукери, чауши и как традицията се предава от баща на дъщеря

Снимка: Иво Данчев

Те са облечени в истински животински кожи, тежащи около 30-40 кг, окичени са целите с рога и всякакви многоцветни висулки. Понякога се крият зад хищнически маски, друг път показват лицата си, обвеяни от вятъра, набраздени от слънцето. Всички те са заснети в тяхното ежедневие, в естествената им среда сред природата – горе, в планината. Това са хората, които пазят традициите на маскарадните обичаи, героите на Иво Данчев. „През последните три години аз съм абсолютно обсебен от темата за маските и за кукерите“ – казва фотографът, който не спира да обикаля България в търсене на колоритни персонажи за проекта си „Пазители“.

„Самият аз съм силно повлиян от приказки, от легенди и митове. Това са едни от любимите ми книги още от детство. Затова се стремя да пресъздам приказно усещане, сякаш тези герои са част от приказка, а снимките ми са от един мистичен свят. Кукери и сурвакари, скрити зад маски и костюми, прекрачват прага ни и се превръщат в посредници между нашия свят и мистичния свят на духовете, осигурявайки благоденствие на хората“, разказва фотографът Иво Данчев.

През януари 2021 снимки на неговите чудновати кукери се появиха на страниците на „National Geographic“ в статията „Между два свята“, посветена на маскарадните обреди у нас. Сега Иво се е фокусирал върху връзката на кукерите с животновъдството. А тя е много стара и силна!

Голяма част от участниците в тези обредни игри и до ден днешен отглеждат животни, а от кожите им изработват своите костюми. Дължината на косъма от възрастен пръч може да достигне 1 метър, а цената на първокачествения костюм – до 20 000 лв., научаваме от Иво Данчев. Докато търси герои за своя проект, Иво се запознава с Ради и Ивана.

Иво Данчев включи Ради в авторския си календар за 2022 г., посветен на традициите в животновъдството у нас

Бащата и малката му дъщеря продължават традицията на чаушите – така се наричат кукерите в разложкия край. Ивана била на 4 годинки, когато татко ѝ я облича в кожи и тя става чауш. Оттогава момиченцето не пропуска нито едно участие в кукерски игри. Мечтае някой ден да стане първи чауш. В един мразовит зимен ден, Иво Данчев посещава фермата им, закътана между заснежените била на Рила и Пирин.

Ради и Ивана в тяхната ферма

„Идеята на фотосесията беше да илюстрирам връзката между поколенията и предаването на обичаите, на пътя, по който те достигат до нас от незапомнени времена“, обяснява Иво и добавя:

„Връзката между Ради и дъщеря му Ивана е много силна, любовта им е много красива! Мястото и самите те излъчват енергия, която само пазители на традиции притежават. Но те не са единствени! Има изключително много родители и деца, които продължават да пазят тази традиция из цяла България и точно това е невероятното! В тази история има още един интересен герой, това е Пръчльо – техният пръч и типичното животно, което се използва за направата на кукерски костюми. Пръчльо беше в идеалната си форма да се превърне в част от костюма. Но междувременно, животното беше успяло да се сприятели с момиченцето Ивана и тя беше забранила на татко си да го ползва за тази цел. Така Пръчльо се оказа късметлия и дори взе участие във фотосесията ни“ – разказва Иво.


Снимачният сезон на Иво Данчев съвпада с кукерските фестивали из цялата страна, които започват на 1 януари и завършват към средата на месец март. Именно по време на тези шумни и пъстри шествия, фотографът открива персонажи за своя проект „Пазители“. В първия ден на новата 2022 г., той ще бъде в Разлог на карнавала „Старчевата“, за да снима чаушите. Част от снимките ще влязат в подготвяния от него албум, с който фотографът иска да популяризира по света маскарадните обреди в България.

Снимки: Иво Данчев

Още от категорията

Фестивал на Странджанската зеленика се провежда на южното ни Черноморие

18-то издание на фестивала на странджанската зеленика се провежда този уикенд в село Бродилово, община Царево.  Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа, а по традиция домакинството му се поделя между югоизточните общини Царево и Малко Търново...

публикувано на 15.05.22 в 11:10
Центърът на село Петрич

Накит на аристократка от 19 век става повод за празник в софийското с. Петрич

На 7 май от 11,00 ч. в подбалканското село Петрич (община Златица) ще се проведе за първи път Празник на накита. Той е свързан с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстание в с. Петрич и посещението на английската аристократка..

публикувано на 07.05.22 в 06:35

Национален събор на овцевъдите в България се открива днес

На 6 май, Гергьовден, в 11.00 часа край Петропавловския манастир, обл. Велико Търново, се открива десетият Национален събор на овцевъдите. Началото ще поставят кукерите джумали от село Калугерово, Пазарджишко, чийто ритуален танц ще прогони злите сили и..

публикувано на 06.05.22 в 08:05