Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Почина проф. Николай Шиваров

На 91-а година почина видният български библеист и езиковед, професор, доктор по богословие Николай Шиваров. Той е преподавал в Богословския факултет на Софийския и Великотърновския университет, а също и в Нов български университет. Дълги години е ръководил "Духовната академия" в София. Автор е на множество трудове и тълкувания в старозаветната история, библейската археология и херменевтиката.

От 1967 г. до 1970 г. доц. Шиваров специализира във Виена и е първият свещеник на новосъздадената през 1967 г. българска православна църковна община в Австрия.

Проф. Шиваров беше консултант за православните църкви в създадената след Втория Ватикански събор организация „Pro Oriente“ и представляваше Българската православна църква в комисиите за двустранен диалог с римокатолиците и англиканите. 

Още от категорията

Нина Димитрова – украинката от Селановци, която се влюби в българското хоро

Хубавите неща в живота обикновено идват при нас неочаквано. Така се случва и през далечната 1995 година, когато сред празниците в два побратимени града – Оряхово в България и Шостка в Украйна, внезапно път си проправя любовта, която свързва украинката..

публикувано на 17.05.22 в 11:16

Розовият трабант на Ина Николова или когато мечтите се сбъдват

Когато човек има мечта, нищо не може да му попречи да я осъществи. На младини Ина Николова мечтае, че някога ще си купи Трабант, ще го боядиса в розово и ще обикаля с него България. 25 години по-късно мечтата ѝ се сбъдва. Където и да се появи,..

публикувано на 10.05.22 в 11:11

Мария Петкова за пътя към корените и свободата в… Първомай

На 1 май ви отвеждаме в Първомай. Най-старият исторически документ, в който се споменава селището е от 1576 година. Днес хората, за които този малък южен български град е дом, са малко над 12 хиляди и имат двоен повод да празнуват – Денят на труда е..

публикувано на 01.05.22 в 10:25