Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Северна Македония да спазва договора с България

"Има такъв народ"/Фейсбук

Слави Трифонов лидер на „Има такъв народ“, една от съуправляващите партии предлага София да отмени ветото върху началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС срещу някои условия.

„На 10 януари ще има Консултативен съвет при президента, темата е Македония и всички ни натискат да ги пуснем. След като американците толкова много искат Северна Македония в ЕС, нека гражданите на България, както гражданите на всяка държава в ЕС, да нямат нужда от визи, за да отидат в Америка. Тъй като сме пълноправен член на ЕС България трябва да стане член на шенгенското пространство. След като САЩ и ЕС искат от нас да сме лоялни партньори и те да бъдат лоялни към нас“, пише в своя Фейсбук Трифонов.
По-късно политикът добави към публикацията си уточнението: „Република Северна Македония задължително трябва да изпълнява всички точки от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който е подписала с България, включително и всичко свързано с историята на страната ни.

Още от категорията

В ЕС отново ще обсъждат петролното ембарго срещу Русия

В Берлин външните министри от НАТО обещаха пактът да продължи да доставя оръжие на Украйна, докато бъде отблъсната руската агресия. Министрите на външните работи на ЕС ще обсъдят на 16 май в Брюксел оспорвания от редица страни членки 6-ти санкционен..

публикувано на 16.05.22 в 09:09
Президентите на Германия и на България Франк-Валтер Щайнмайер и Румен Радев

Президентът е на официално посещение в Германия

До 17 май президентът Румен Радев е на посещение в Германия по покана на своя немски колега Франк-Валтер Щайнмайер. В делегацията са представители на работодателски организации, мениджъри от най-голямата икономическа зона на Балканите "Тракия" и бизнес..

публикувано на 15.05.22 в 16:49
Няма да има общо българо-македонско честване за 24 май

САЩ не оказват натиск над България за Северна Македония

Конференцията в Скопие с участието на българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, се отлага, защото няма напредък по спазването на договора за добросъседство, каза пред БНТ ръководителят на премиерския кабинет Лена Бориславова. Тя заяви,..

публикувано на 15.05.22 в 12:36