Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фестивалът „Сурва“ ще гостува в София

Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва”, който вече има 28 издания и се е превърнал в един от символите на град Перник, тази година ще гостува в столицата. Софийският гастрол е планиран като 5-часово събитие с богата програма и ще бъде в Борисовата градина на 9 януари - неделя.

Зрителите ще видят 30-минутния спектакъл “Игри с маски”. Основното събитие ще бъде шествието на сурвакарски групи с над 200 участници от 6 населени места.

Фестивала “Сурва” е в списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство на човечеството. В Перник по традиция събитията от фестивала ще продължат три поредни седмици, с начало от 15 януари. 

Още от категорията

Фестивал на Странджанската зеленика се провежда на южното ни Черноморие

18-то издание на фестивала на странджанската зеленика се провежда този уикенд в село Бродилово, община Царево.  Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа, а по традиция домакинството му се поделя между югоизточните общини Царево и Малко Търново...

публикувано на 15.05.22 в 11:10
Центърът на село Петрич

Накит на аристократка от 19 век става повод за празник в софийското с. Петрич

На 7 май от 11,00 ч. в подбалканското село Петрич (община Златица) ще се проведе за първи път Празник на накита. Той е свързан с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстание в с. Петрич и посещението на английската аристократка..

публикувано на 07.05.22 в 06:35

Национален събор на овцевъдите в България се открива днес

На 6 май, Гергьовден, в 11.00 часа край Петропавловския манастир, обл. Велико Търново, се открива десетият Национален събор на овцевъдите. Началото ще поставят кукерите джумали от село Калугерово, Пазарджишко, чийто ритуален танц ще прогони злите сили и..

публикувано на 06.05.22 в 08:05