Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дивечовъдно стопанство в Родопите ще заработи като ферма за овче мляко и вълна

7
Снимка: satovcha.net

Предпочитано място за лов и почивка, дивечовъдната станция „Дикчан” се намира в красивите Югозападни Родопи, до благоевградското село Сатовча. Районът се отличава с изобилие от дивеч и с обширните си пасища. Мекият средиземноморски климат, както и близостта на река Места и язовир Доспат, създават добри условия не само за дивеча, но и за отглеждането на селскостопански породи. Това е и една от причините стопанство „Дикчан“ да се върне отново към стар поминък – овцевъдството.

Още през 2020 г. ловното стопанство закупило 200 броя овце, а само за година са имали потомство от 170 агнета. Увеличаването на стадото донесло добри приходи от продажбата на живи животни. Благодарение на добитите 10 тона мляко, местните мандри произвеждали сирене, кашкавал и пр.


Овцете в „Дикчан“ са подбрани от синтетичната порода „българска млечна“ – най-новата, създадена през последните години у нас. Вече е широко разпространена заради отличните си качества. Предназначена е за добив на вълна, мляко и месо. Животните от „българска млечна“ са бели на цвят, но се срещат и някои с цветни петна по главата и краката. Овцете се характеризират с много добра жизненост и адаптивност към районите, в които се отглеждат.

Що се отнася до дивеча на територията на ЛС „Дикчан" – той е предимно от благороден елен, муфлон, свиня и сърна, както и много хищници. 


Ловното стопанство разполага с огромна площ пасища, което е подходящо за отглеждането на домашни животни. По думите на директора на „ЛС „Дикчан“ инж. Исмаил Моллов там има и готова база – сеновали и направени обекти в гората, които в момента пустеят. Наскоро, с малко средства съоръженията са подобрени и гората постепенно започнала да придобива вида си от едно време, когато там имало стадо овце, кучета и различни други видове.

„Тази година сключихме договор с мандра от гр. Доспат. Нашата идея е през 2022 година да оборудваме модулен обект, тип мандра, за преработка на мляко с капацитет от 250 до 600 литра на ден. Той е за производство на сирене, кисело мляко и кашкавал. През изминалата година стигнахме до 150 литра на ден от овцете, които закупихме, но веднага щом увеличим обема да добитото мляко, ще можем да кандидатстваме по целева програма, за да закупим модулна мандра.“


Изграждането на модулната мандра в с. Сатовча ще стане при облекчен режим. Мястото за площадка, на която ще се преработва млякото вече е избрано, а към нея задължително ще има и магазин, където да се предлага цялата продукция. Идеята е да се завърши цикъла, при който местната продукция бързо стига до крайния потребител. Отделно от това, към ловното стопанство има и 4 разсадника за производство на фиданки и елхи. Така всичко от обора на овцете ще се оползотворява на място, в името на кръговрата – в икономиката и в природата.

Съставил: Гергана Манчева

(По интервю на Донка Найденова от радио Благоевград)

Снимки: dls-dikchan.uzdp.bg, satovcha.net, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българският отбор се представи достойно на Международна олимпиада по математика

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 г. На 65-ата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала..

публикувано на 23.07.24 в 12:00

Българската дипломация чества 145 години от своето основаване

В резиденция "Бояна" служебният премиер външен министър Димитър Главчев приветства дипломатическите служители на прием за Деня на българската дипломатическа служба – 19 юли и 145-годишнината от основаването на службата. "Дипломатическата служба със..

публикувано на 23.07.24 в 11:51

Няма активни пожари в страната, следи се обстановката по границата с Гърция

Няма действащи пожари в страната, съобщиха от вътрешно министерство. Пожарът в ямболските села Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Във вторник ще се направи обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 11:49