Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Председателят на КЕВР очаква коментар от Европейската комисия за действията на премиера

Иван Иванов

Председателят на КЕВР Иван Иванов окачестви като “абсурдно” твърдението на премиера Кирил Петков, че енергийният регулатор не е защитил публичния интерес при повишаването на цената на природния газ от 1 януари с близо 30%. “Това означава две неща - много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за министър-председателя, или некомпетентност и непознаване на материята”, коментира той пред БНР. Иван Иванов каза още, че премиерът трябва да уважава независимостта на КЕВР, а не да смята, че комисията е длъжна да съгласува предварително решенията си с кабинета.

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата нанася тежка вреда, убеден е председателят на регулатора. По думите му, рязкото поскъпване на електроенергията е можело да се предотврати, ако правителството е било предприело временно снижаване на ДДС до 10%.

 “Очаквам писмо от Европейската комисия, в което да бъдат коментирани действията на премиера и на част от политиците ни, защото това е връщане назад", съобщи Иван Иванов.

Още от категорията

Кристалина Георгиева подкрепя присъединяването на България към Еврозоната

На въпроса дали България трябва или не трябва да влезе в Еврозоната, аз бих запитала има ли някой в България, който да иска да падне Валутния борд, каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. "Аз досега не съм..

публикувано на 17.05.22 в 13:57

До 2006 лева е нараснал средният доход на българина

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2006 лв. и нараства с 9.6 % спрямо същото тримесечие на 2021 г., показват данните на НСИ. Общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022..

публикувано на 16.05.22 в 15:58
Владимир Малинов изпълнителен директор на

България преговаря с Турция, за да получи азерски газ

България е започнала преговори с Турция за доставка на газ през нейна територия, обяви изпълнителният  директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който посети газовото хранилище "Чирен", за да инспектира неговото зареждане. Преди българският..

публикувано на 15.05.22 в 14:35