Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският плаж отново приюти пернати пришълци от Север

Снимка: БГНЕС-архив

Тези дни варненци използваха необичайно слънчевото и топло време, за да отидат на плаж. Но не за да се отдадат на морски бани, а да се порадват на една традиционна местна атракция – стотици снежнобели лебеди, които с готовност позират за селфи. Всяка година грациозните птици долитат от Северните ширини и се настаняват на Офицерския плаж в морската ни столица, където остават до късна пролет.

Пернатите пришълци са представители на вида ням лебед – един от трите вида лебеди срещани в Европа, който гнезди и у нас, научаваме от орнитолога Петър Янков. „С настъпването на студовете, в района на Варна долитат огромни ята неми лебеди от Скандинавските и Балтийските страни, от Полша и Германия, т.е. там, където водоемите са замръзнали“ – обяснява Петър Янков и добавя:

„Лебедите са вегетарианци, те се хранят с растителна храна, или по-общо казано – пасат растения от дъното на водоемите, т.е. от тази част на водоема, до която могат да стигнат с дългата си шия. Те не се гмуркат, а плуват на водната повърхност. И затова можем да ги видим навсякъде, където има по-плитки места. Във Варна те са по морския бряг, тъй като там водата обикновено не замръзва. Дори когато температурите паднат под минус 10-15 градуса, има места край Варна, където извират топли води.“

Неми лебеди има не само в района на Варна, а по цялото ни крайбрежие, както и на много други места в страната. Наричат ги неми, заради приглушеното им шипене и лекото съскане. Обичат да похапват най-вече водни растения, червеи, ракообразни и мекотели. И въпреки, че тези големи бели птици не се страхуват никак от хората и дори понякога излизат на брега, за да си поискат храна, природозащитниците призовават в никакъв случай да не ги храним с хляб или с каквото ни хрумне, за да не им навредим. „Природата се е погрижила за прехраната им. Ако водата замръзне и храната не е достъпна, лебедите отлитат по-на юг, където има незамръзнали водоеми“ – обяснява Петър Янков. Освен това, не е препоръчително да ги доближаваме твърде много. Колкото и да изглеждат спокойни и миловидни, изящните същества притежават невероятна сила и могат с удар на крилете или на клюна да счупят човешки крайник.

По това време на годината приятно птиче оживление цари и в района на близкото Варненско езеро, което е сред защитените влажни зони у нас, приютили невероятно разнообразие от въздушни гости.

„Там се срещат много голям брой птици, застрашени не само в национален мащаб, т.е. в рамките на България, но и на територията на цяла Европа и дори в световен план – казва Петър Янков. – Десетки са видовете, които гнездят в езерото, особено през зимата и в периода на миграция. Например през септември, оттам минават близо 30-40 хиляди розови пеликана. Някои от тях спират във Варненското езеро и във водоемите около него, за да почиват.

Ледена потапница (Clangula hyemalis)

През зимата пък хиляди птици избират езерото за свое зимно леговище. Сред тях има и световно застрашени видове, като ледената потапница (Clangula hyemalis), къдроглавия пеликан (Pelecanus crispus) и други.“

Къдроглав пеликан (Pelecanus crispus)

Снимки: БГНЕС-архив, Тони Петрова, eunis.eea.europa.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02