Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удвоиха годишната квота за студенти от Република Северна Македония

Без такси за обучение за студентите от българските диаспори

Снимка: БГНЕС

Правителството увеличи двойно от 150 на 300 броят на годишно субсидираните от България места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища. Необходимите средства за държавните университети за допълнителните места са в размер на 255 000 евро и ще бъдат осигурени от държавния бюджет, съобщиха от Министерството на образованието.  

Целта на промените е разширяване и укрепване на образованието като приоритетно направление на българската политика по отношение на Северна Македония и на българите, живеещи там.  

С изменения в друго правителствено постановление се дава възможност на студенти от българските диаспори, които не притежават документ за българско гражданство, също да кандидатстват в българските университети.

Става дума за хора от българска народност, които ползват български език и се самоопределят като българи. Те трябва да произхождат от населено място, което е било част от българската държава или Българската екзархия в миналото, или да имат възходящи родственици с имена от българската традиционна фамилна именна система, или да са част от българска общност или българско малцинство в друга държава.
Студентите от българската диаспора се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си, ако са граждани на някоя от следните държави: Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна. 

Измененията влизат в сила от учебната 2022/2023 година. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Веселин Цочев, Цюрих: Политиката на България трябва да е към приобщаване на най-предприемчивите ни хора, които обаче са в чужбина

В Швейцария живее голяма общност от активни и високообразовани българи. Част от тях са студенти или вече са завършили престижния  Политехнически университет на гр. Цюрих, известен още като "Айнщайнов университет". Част от неговите възпитаници отдавна..

публикувано на 09.06.24 в 16:35
Сибила Стоянова

Българските избори в Белгия – вот за победител или коалиция

При необичайно слънчево време протича изборният ден в Брюксел, научаваме от Сибила Стоянова, секретар на една от двете изборни секции, отворена в посолството на България в белгийската столица и от общо 16 в страната домакин на Европейския парламент...

публикувано на 09.06.24 в 16:00

Мая Падешка от Неапол: Хубавото е, че и много български туристи идват да гласуват

Изборният ден на сънародниците ни в Неапол върви спокойно. Още с отварянето на секцията е имало желаещи да гласуват . " В момента работим на пълни обороти " - каза за Радио България Мая Падешка. Тя е член на секционната избирателна..

публикувано на 09.06.24 в 15:35