Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безредици пред парламента при протест срещу зеления сертификат и противоепидемичните мерки

| обновено на 12.01.22 в 17:33
Снимка: Дарина Григорова

Хиляди хора от цялата страна се включиха в националния протест срещу зеления сертификат и противоепидемичните мерки, организиран от партия „Възраждане“. Недоволните блокираха движението по централния булевард „Цар Освободител“. А към момента те се насочват към Министерството на здравеопазването.

Напрежението между протестиращите и охраняващата ги полиция и жандармерия ескалира след призиви на ораторите и организаторите за щурм към парламента. Репортери на БНР предадоха, че множеството е пробило полицейския кордон и е застанало пред централния вход на историческата сграда.  

„Днес ще влезем и ще им зададем въпроси, а утре ще ги изнесем напред с краката. Това, което се случва днес, е само началото на процес, който няма как да бъде спрян, защото ние сме горди българи и се борим не само за нас, а за нашите деца, защото това, което имаме в момента е един здравен фашизъм. Крайно време е да защитим нашите права. Да живее България!” – заяви пред хилядното множество заместник-председателят на парламентарната група на „Възраждане“ Цончо Ганев, предаде репортерката Виолета Ашикова.

Преди началото на обявения мирен протест в София е задържан мъж, носил в себе си газово оръжие. По време на протестните действия е предотвратен опит за влизане в сградата на Народно събрание, при който са пострадали осем полицейски служители, съобщиха от МВР.

Бил е нападнат и журналистическият екип на бТВ. Преди дни медията разкри, че 1/3 от депутатите на партия „Възраждане“, която се обявява срещу противоепидемичните мерки, са ваксинирани.

Малко преди началото на протеста депутатите са получили указания да напуснат бързо сградата на Народното събрание.

Премиерът покани протестиращите на разговор в петък

„Много съжалявам, че съм под карантина, защото с удоволствие бих отишъл да говоря с хората на площада”. Това заяви премиерът Кирил Петков относно протеста, организиран от партия „Възраждане“ пред Народното събрание. По думите на Петков, той уважава правото на протест, като той самият е участвал в редица демонстрации като гражданин. „Част от протестиращите не вярват в мерките, не вярват в Covid-19“, каза той и предложи да се срещне с тях в петък, когато ще излезе от карантина, за да обсъдят нов модел за преодоляване на следващата вълна, съобщи бТВ.

Премиерът Кирил Петков беше категоричен, че зеленият сертификат няма да бъде отменян, но изрази тревога, че болниците няма да имат капацитет, за да посрещнат по-голям брой заразени с коронавируса. Той каза, че ако над 80% от интензивните легла бъдат заети, ще се наложи да бъдат взети допълнителни мерки.

Проф. Радка Аргирова: Трябва да се потърси отговорност на организаторите на протеста

„В деня, в който имаме максимален брой новозаразени с коронавирус, откакто има пандемия, да се говори за протест срещу предпазните мерки и Зеления сертификат е някакъв парадокс и престъпно безумие”, каза за БГНЕС българският вирусолог проф. Радка Аргирова. Според нея компетентните правоохранителни органи трябва да потърсят отговорност на организаторите на подобен тип протести.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00