Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Днес е Банго Васил - Ромската нова година

Снимка: БГНЕС - архив

Повечето ромски групи в България отбелязват на 14 януари по Юлианския календар Васильовден, наричан още Банго Васил (Куцият Васил), но празненствата по случая продължават три дни – на 13, 14 и 15 януари. Васильовден е известен като Ромската Нова година. Особено тържествено празникът протича в Западна България. Днес ромски деца от плевенското село Търнене са поканени онлайн да гостуват в посолството на Дания у нас, а организатор на проявата е Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Празнуването на Васильовден е свързано с няколко ромски легенди за Банго Васил, застъпник на ромите, който възстановява мост, за да преминат по него ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ. Така той спасява давещите се роми.

Още от категорията

Карнавалът се завръща по улиците на Габрово след две години под карантина

Отново ще има карнавално шествие по улиците на Габрово. Двете години на пандемията осуетиха емблематичното за Града на хумора и шегата събитие , но сега то отново ще се развихри, за да ни напомни, че трябва да гледаме на света с усмивка...

публикувано на 21.05.22 в 08:15

Нов паметник на Кирил и Методий край Созопол

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие днес паметник на Светите братя Кирил и Методий в арт комплекс “Анел” край Созопол, съобщи президентският пресцентър. Триметровият монумент е изработен от скулптора проф. Валентин Старчев. Паметникът ще бъде..

публикувано на 21.05.22 в 07:20

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Пандемията с Covid-19 затихва на Стария континент. Много държави започнаха да облекчават режима си на пътуване, но други продължават да налагат ограничения на пристигащите. Ако ви се налага да пътувате в чужбина, следва да се съобразите с..

публикувано на 21.05.22 в 02:45