Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Евростат: България е с най-висока смъртност в ЕС за ноември 2021 година

Снимка: архив

Броят на починалите в България през ноември е почти два пъти по-висок от обичайния отпреди пандемията. Това съобщи европейската статистическа агенция Евростат, цитирана от „Дневник”.

Евростат публикува данни за свръхсмъртността, според които тя е била най-висока в България сред 30 държави в Европа, откъдето са събрани данни.

Според резултатите през ноември 2021 г. умиранията в България са с 88.2% повече от тези за същия месец през базовия период отпреди пандемията. Това е най-високият брой починали в ЕС за месеца, който се оказва най-смъртоносен за изминалата година в Европа (26,5%). На другия край е Швеция с промяна в смъртността от минус 0,5%. Измерването на Евростат съвпада с четвъртата вълна на коронавирусната инфекция в България.

Въпреки ръста на починалите в България през ноември, той не надминава рекорда от ноември 2020 г., когато свръхсмъртността в България е била 94%. 


Още от категорията

Радио България на руски език се чете още повече покрай войната в Украйна

"Сайтът на БНР на руски език се чете, включително и в Русия. Статистиката от aприл е, че най-много са посещенията на руския ни сайт от Литва. Все още се опитваме да си обясним това явление. Следват посещенията от България. Те са нараснали значително, което..

публикувано на 26.05.22 в 19:03

Топло с локални следобедни валежи

В петък  ще е слънчево с разкъсана висока облачност. След обяд над Североизточна България, Рило-Родопската област и западните райони на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са от 14 до 17°, в столицата ще е 14°. Дневните..

публикувано на 26.05.22 в 18:05

Село Брезница – малкото икономическо чудо на българския Югозапад

Брезница стана известно като селото на милионерите, заради богатите къщи с паркираните отпред луксозни возила, процъфтяващите предприятия и необичайно високия стандарт на населението. “Милионери е силно казано, просто имаме трудолюбиви и..

публикувано на 26.05.22 в 12:43