Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата от 12 до 18 години от „червена зона“ ще влизат в България само с PCR тест

Снимка: архив

От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 години, които пристигат от държава в „червената зона“, ще се допускат на територията на България при представяне на отрицателен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизане в страната. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров Covid сертификат на ЕС за изследване или на равностоен документ. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със заповед от днес.

Ако не представят такъв документ, децата от 12 до 18 години се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че досега се изискваше пристигащите от  „червена зона“ деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизане в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата, от която пристигат, не се изисква документ за Covid-19.

Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават Австрия, Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Бахрейн, Ливан и Гвиана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция, единайсет души са ранени

Единайсет пътници пострадаха в катастрофа с български автобус , съобщи Генералното ни консулство в Одрин. Превозното средство, което е пътувало от Истанбул за Добрич, е излязло от платното, ударило се е в дърво и се е преобърнало вчера на обед на..

публикувано на 20.04.24 в 09:23