Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отдаваме почит на светците Гавриил Лесновски и Прохор Пчински

На 15 януари православната църква почита преподобния Гавриил Лесновски. Той е един от тримата велики последователи на покровителя на българския народ св. Иван Рилски.

Преподобният Гавриил е живял през ХІ-ХІІ век. Роден е в с. Осиче в днешна Северна Македония в болярско семейство. Със свои пари построил църква в родното си село и манастира на св. Архангел Михаил в Осоговската планина, близо до Кратово и Злетево. Уединил се над обителта в мълчание като пустинник 30 години. Чудотворните мощи на светеца са преместени в средновековната българска столица Велико Търново. 

На този ден се чества и друг български светец от Северна Македония, просиял по същите времена, като последовател на св. Иван Рилски, това е роденият в Овче поле св. Прохор Пчински. 

Още от категорията

Архиепископ Лучано Суриани е назначен за папски нунций в София

Ватиканът изпрати в София нов нунций, който идва от Белград

Папа Франциск назначи 65-годишния монсеньор Лучано Суриани за апостолически нунций в България. След завършване на богословие и философия в Семинарията в Киети, той е ръкоположен за свещеник на 5 август 1981 г. Получава магистърска степен по богословие..

публикувано на 15.05.22 в 10:49

Канонизират български възрожденец за македонски светец

Македонската църква ще канонизира на 22 май в Осоговския манастир "Св. Йоаким Осоговски“ българския възрожденец йеромонах Йоаким Кърчовски. Той е прогласен за "пръв македонски просветител и народен учител на македонците от началото на 19 в.",..

публикувано на 07.05.22 в 15:55

Отбелязваме международния ден на радиото и телевизията

На 7 май 1895 г. пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург Александър Попов представя своето ново изобретение радиото , наречено тогава - уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник. Датата..

публикувано на 07.05.22 в 12:07