Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Премиерът Кирил Петков отива на посещение в Северна Македония

Кирил Петков
Снимка: government.bg

Днес премиерът Кирил Петков ще посети Скопие, Северна Македония. Повод за посещението е 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България. Премиерът ще бъде придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовска и министъра на транспорта Николай Събев.

Посещението ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между България и Северна Македония и ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси, посочват от правителствената пресслужба.

„Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние, и Северна Македония ще имаме от този процес“, отбелязва Петков.

Още от категорията

Среща на премиерите на България и Република Северна Македония в Рим

Кирил Петков: За България и за Северна Македония е важен конструктивният диалог

Българският премиер Кирил Петков не се е ангажирал със срокове за отпадане на българското вето за начало на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС. Това каза той след снощната си среща в Рим с премиера на западната ни съседка Димитър..

публикувано на 24.05.22 в 10:38

Кирил Петков и Марио Драги обсъдиха европейската позиция в преговорите с „Газпром“

След срещата с италианския си колега Марио Драги, премиерът Кирил Петков посочи, че „Газпром“ поставя различни условия на страните от ЕС за разплащане на доставките и затова ЕС трябва да обедини усилия в договарянето на общи условия за страните..

публикувано на 23.05.22 в 19:17

Войната в Украйна е водещата тема на форума в Давос

Съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви на пресконференция, че Русия не може да прекъсне доставкитге на оръжие за Украйна, даже да проследи и атакува отделни партиди. "Ние имаме диверсифицирана и устойчива верига от доставки“,..

публикувано на 23.05.22 в 09:06