Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва в НС за втори мандат на “Дондуков” 2

Президентът: Нужни са неотложни законови промени за ускоряване получаването на българско гражданство от сънародниците ни зад граница

| обновено на 19.01.22 в 10:50
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се заклеха в Народното събрание, че и през втория си мандат на “Дондуков” 2 ще спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа. “Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим”, заяви Румен Радев в първото си обръщение към народа и Народното събрание. По думите му, текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети.

“Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати - овладяването на демографската криза; справянето с бедността и неравенствата; повишаването на стандарта и качеството на живот; духовното развитие; гарантирането на суверенитета и сигурността; отстояването на националните интереси и достойнство; утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън”, изтъкна държавният глава.

Румен Радев декларира като приоритет в дейността на президентската институция „поддържането на жива връзка и духовното приобщаване на българските общности зад граница, както и отстояването на техните права и идентичност. Нужни са неотложни законови промени за ускоряване получаването на българско гражданство от сънародниците ни зад граница. Надявам се също отдавнашната идея на вицепрезидента за създаване на български културен институт за нашите общности да срещне подкрепата на изпълнителната власт“ - посочи държавният глава пред НС.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на словото на Румен Радев, провокирани от думите му, че през първия президентски мандат старият авторитарен модел е достигнал своя апогей и че гражданският бунт срещу мафиотизацията на властта е извадил на повърхността факти и процеси, които тя е премълчавала.

На церемонията присъстваха премиерът Кирил Петков и министрите, Петър Стоянов - президент от 1997 до 2002 г., бивши председатели на Народното събрание, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните вероизповедания, на държавни институции.


След клетвата в парламента патриарх Неофит посрещна президента и вицепрезидента в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, където отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност на 22 януари т.г. 

Още от категорията

Илияна Йотова призова Кирил Петков да изясни позицията си за РСМ

“Имаше нещо недоизказано във вчерашния запис на министър-председателя”, коментира в Созопол вицепрезиденът Илияна Йотова призива на Кирил Петков към президента Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност относно ветото за Репубика..

публикувано на 21.05.22 в 16:56
Ангел Джамбазки

Евродепутат оглави протест срещу евентуално вдигане на ветото за РСМ

ВМРО затвори за 15 минути Кресненското дефиле в знак на протест срещу действията на премиера Кирил Петков по отношение на Северна Македония. Така евродепутатът Ангел Джамбазки обяви началото на безсрочни протестни действия чрез внезапни блокади на..

публикувано на 21.05.22 в 13:30
Н. Пр. Херо Мустафа

Ако България беше завършила интерконектора с Гърция, нямаше да е в това положение

  България и Съединените щати ще продължат да работят за намирането на средносрочни и дългосрочни решения за диверсификация на източниците на газ за страната ни, съобщи пред Нова тв американският посланик Херо Мустафа. По думите й, при неотдавнашното..

публикувано на 21.05.22 в 11:07