Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тайната на Елеонора Крюгер – по следите на Романови в село Габарево

Елеонора Крюгер на посещение на белогвардейци в град Шипка
Снимка: архив

През 2017 г. властите в Русия оповестиха, че са открили липсващите тленни останки на двамата най-млади престолонаследници Романови, за които се говореше, че са се спасили по чудо от кървавия разстрел на Николай II и на неговото семейство. Но жителите на подбалканското село Габарево твърдят друго, а именно, че Алексей и Анастасия Романови спокойно и в пълна анонимност са дочакали смъртта си тук, в сърцето на Розовата долина.

Принцеса Анастасия Романова и Елеонора Крюгер

Темата периодично се нищи от медиите, а пенсионираният следовател Благой Емануилов издаде две книги с доводи, че царевич Алексей и княгиня Анастасия са живели в българското село Габарево, скрити зад имената Елеонора Крюгер и Жорж Жудин.

Серия от улики и странни съвпадения със самоличността на царските деца превръщат мистериозните персонажи от Габарево в легенда

През 1922 г., незнайно откъде, в Габарево пристига млада жена с аристократична осанка, представяща се като Елеонора Албертова Крюгер. Но всички я наричат г-жа Нора. Тя заживява заедно с появилия се месец по-рано руски лекар д-р Алексиев, за когото впоследствие се омъжва. Година по-късно при тях се настанява болнав младеж. Той се вписва в общината под името Жорж Жудин.

Вижте репортажа от село Габарево със свидетелски разкази на съвременници на Елеонора Крюгер.

Какво си спомнят габаревци за Елеонора Крюгер?

Г-жа Нора има изискани маниери, владее няколко езика, свири на пиано, бродира бяла и цветна руска бродерия. Чете много и пуши непрекъснато, употребява опиум. Преподава на селските деца. На границата между шията и дясната буза тя има белег от огнестрелна рана. Ранявана е и в гърдите.

Стефана Несторова пази като скъпа реликва картина, нарисувана от г-жа Нора и подарена й за добър успех в училище

Стефана Несторова е сред малкото живи съвременници на Елеонора Крюгер. Спомня си нейния приглушен и хриптящ глас:

Винаги носеше фишу, защото белегът на шията ѝ беше много явен – някак неприлично да показва такова нещо. Може би е от времето, когато са я обработвали в Турция, след като са пътували с кораб. Моята кръстница ми е разказвала, че в края на живота си г-жа Нора ѝ е споделяла как когато била малка, са я къпали в позлатено корито. Имала е специална прислуга, която я е ресала, обличала и се е грижела за нея.“

В центъра на селото габаревци са издигнали паметна плоча в чест на д-р Алексиев и на обичаната от тях Елеонора Крюгер:

„Аз лично съм чувала от мои съседки как ги е учила да свирят на пиано, на много светски и непонятни за тях неща. Сега искаме на долния етаж на Джанановата къща, в която е пребивавал Левски, да обособим сбирка, посветена на г-жа Нора и тя да бъде включена в туристическия пътеводител на община Павел баня“ – разказва Мария Куцарова от местното читалище.

Мария Куцарова в Джанановата къща в с. Габарево

Факти, догадки или мистификация?

Още докато г-жа Нора и Жорж са живи, в селото се носи мълва, че са от царско потекло. В средата на ХХ век, в болница в черноморския град Балчик, руснак белогвардеец разказва пред свидетели как Николай II лично му възложил да изведе младия царевич и принцеса Анастасия от двореца и да ги скрие. Дали пък на тяхно място не били вкарани двойници отвън и по този начин да са се спасили от кървавата кончина? След много премеждия, царските деца се качили на кораб в Одеса. Но в суматохата Анастасия е била ранена с огнестрелно оръжие от червената кавалерия. Впрочем и други свидетели говорят за тази стрелба. По-късно брат и сестра се установили в село край град Казанлък, признал белогвардеецът.

Жорж Жудин умира през 1930 година със симптоми, подобни на хемофилията – болест, от която е страдал и самият княз Алексей.

Принц Алексей Романов (вляво) и Жорж Жудин. Според мнозина приликата е поразителна

Погребан е в старото селско гробище. Близо четвърт век по-късно, от този свят си отива и Елеонора Крюгер, отнасяйки своята тайна със себе си. Била е погребана от лявата страна на Жорж. През 1995 г. обаче костите им са изровени в присъствието на съдебен лекар и на антрополог. В гроба на Жорж е намерена руска иконка или т.нар. ладанка, с която погребвали само представители на най-висшите слоеве на руската аристокрация.

Сега останките на Нора и Жорж се съхраняват на тайно място от следователя Благой Емануилов и единствено независима ДНК експертиза може да разбули загадката. Поради ред причини обаче, никой не се наема да финансира скъпо струващия анализ. Освен това, според следователя, тайната се прикрива умишлено от руските власти, с цел да се прекратят веднъж завинаги претенциите към съкровищата на Романови, съхранявани в европейски банки.

Вижте още:

Снимки: Венета Николова, архив


Още от категорията

В София пристигат мощите на светите братя Кирил и Методий

За всенародно поклонение в София пристигат светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий, съобщи Светият синод на Българската православна църква. Мощите ще бъдат изложени в храм "Св. Неделя" от 23 до 25 май. Те ще бъдат донесени в България от..

публикувано на 17.05.22 в 16:31
Архиепископ Лучано Суриани е назначен за папски нунций в София

Ватиканът изпрати в София нов нунций, който идва от Белград

Папа Франциск назначи 65-годишния монсеньор Лучано Суриани за апостолически нунций в България. След завършване на богословие и философия в Семинарията в Киети, той е ръкоположен за свещеник на 5 август 1981 г. Получава магистърска степен по богословие..

публикувано на 15.05.22 в 10:49

Канонизират български възрожденец за македонски светец

Македонската църква ще канонизира на 22 май в Осоговския манастир "Св. Йоаким Осоговски“ българския възрожденец йеромонах Йоаким Кърчовски. Той е прогласен за "пръв македонски просветител и народен учител на македонците от началото на 19 в.",..

публикувано на 07.05.22 в 15:55