Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Честваме Св. Евтимий, последният български средновековен патриарх

Снимка: архив

На 20 януари православната църква почита паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски. Той е сред най-великите българи от 14-ти век, последен водач на Търновската патриаршия. 

Роден е след 1320 г. Става последовател на великият исихаст Теодосий Търновски. Заедно със своя учител през 1363 г. отива в Цариград. Подвизава се в светогорските обители в Атон.  

В 1371 г. духовникът се връща в Търново и основава манастира "Света Троица". Обителта става център на Търновската книжовна школа. Провежда езикова реформа или т. нар. „изправяне на словата“. През 1375 г. е избран за патриарх. След превземането на Търново от османците, заради защитата на православните светецът е заточен. Умира след 1401 г. 

Още от категорията

Митрополитската катедрала в София посрещна мощите на светите братя Кирил и Методий

Светите мощи на солунските братя Методий и Кирил, бяха тържествено посрещнати в катедрален храм "Св. Неделя" в София. В чест на знаменателното събитие, негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, отслужи молебен..

публикувано на 23.05.22 в 15:34

Мощите на светите братя Кирил и Методий вече са в България

Мощите на св. св. Кирил и Методий вече са в Гигинския манастир, преди да бъдат показани в софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя". Става дума за част от ръката на св. Кирил и две частички от ребрата на св. Методий. Те ще пренощуват в светата..

публикувано на 22.05.22 в 13:59

В София пристигат мощите на светите братя Кирил и Методий

За всенародно поклонение в София пристигат светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий, съобщи Светият синод на Българската православна църква.   Мощите ще бъдат изложени в храм "Св. Неделя" от 23 до 25 май. Те ще бъдат донесени в България от..

публикувано на 17.05.22 в 16:31