Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Св. Евтимий, последният български средновековен патриарх

Снимка: архив

На 20 януари православната църква почита паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски. Той е сред най-великите българи от 14-ти век, последен водач на Търновската патриаршия. 

Роден е след 1320 г. Става последовател на великият исихаст Теодосий Търновски. Заедно със своя учител през 1363 г. отива в Цариград. Подвизава се в светогорските обители в Атон.  

В 1371 г. духовникът се връща в Търново и основава манастира "Света Троица". Обителта става център на Търновската книжовна школа. Провежда езикова реформа или т. нар. „изправяне на словата“. През 1375 г. е избран за патриарх. След превземането на Търново от османците, заради защитата на православните светецът е заточен. Умира след 1401 г. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Избраха най-младия епископ в църквата за митрополит на Сливен

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Той беше избран със 7 гласа от владиците в Светия синод на Българската патриаршия. За втория кандидат - Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени от..

публикувано на 26.05.24 в 11:20

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15