Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Градът на тъканите килими – Чипровци, си върна старинни образци чрез дарение от чужбина

Снимка: архив

Ценно дарение получи Историческият музеят в град Чипровци, /в Северозападна България, известен със запазената традиция в тъкането на килими/. Семейство Тимъти и Пенелопе Хейс, от САЩ, които колекционират и изучават старинни килими, изработени на Балканите, дари уникални образци на това изкуство, закупени от частни колекционери.

Съпрузите се натъкнали на интересна находка в антикварен магазин във Виена. Двата килима, единият - тип “Галибалда”, е от XVIII век, а другият - също е интересен със своята история, тъй като е изтъкан от мюсюлманка в Лудогорието. Именно тези две находки се оказват най-старите експонати в цялата колекция на Чипровци.

Документи разказват, че през XVIII век жените в гр. Чипровци и селата Копиловци и Железна са изработвали годишно по 8 000 молитвени килимчета за нуждите на Втора турска армия.

Ние търсихме много, за да покажем и този тип килим, който е работен в Чипровци. Някога в града са тъкани килими и за църквите - православни и католически, и за синагоги, и за джамиите. Този килим като техника е по-различен, затова ще послужи за научното изследване към музея“ – каза пред БНТ д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей в Чипровци.

Изкуството на килимарството е признато от ЮНЕСКО за част от световното нематериално богатство, а всяка нова находка помага на специалистите да проследяват все по-детайлно пътя на килима.


Съставил: Гергана Манчева

Снимки: museology.bg

Още от категорията

Анимационна приказка обединява кодовете на българския фолклор и шевиците

В българските народни ритми и шевици са закодирани много символи и послания, а магичната им сила да лекуват и да предпазват е позната на народа ни от векове. В търсене на нов изказ на националната ни самобитност, различен от досегашния..

публикувано на 23.05.22 в 11:55

Фестивал на Странджанската зеленика се провежда на южното ни Черноморие

18-то издание на фестивала на странджанската зеленика се провежда този уикенд в село Бродилово, община Царево.  Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа, а по традиция домакинството му се поделя между югоизточните общини Царево и Малко Търново...

публикувано на 15.05.22 в 11:10
Центърът на село Петрич

Накит на аристократка от 19 век става повод за празник в софийското с. Петрич

На 7 май от 11,00 ч. в подбалканското село Петрич (община Златица) ще се проведе за първи път Празник на накита. Той е свързан с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстание в с. Петрич и посещението на английската аристократка..

публикувано на 07.05.22 в 06:35