Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втория си мандат

| обновено на 22.01.22 в 11:54

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха днес в длъжност за втория си мандат, с официална церемония на площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". По традиция, от 1997 година насам, когато поста зае президентът Петър Стоянов, датата 22 януари е определена за встъпване в длъжност на новия български президент.

В словото си, на церемонията днес, президентът Румен Радев заяви, че и занапред ще продължи да отстоява суверенитета, закона, сигурността и справедливостта в страната. По думите на Радев, настоящата политическа промяна е само първата крачка и предстоят още много изпитания. Той напомни, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през вековете и ако България е успяла да го постигне, то е благодарение на единството на меч, дух и слово. „Убеден съм, че можем да постигнем целите си само, ако обществото остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред“, отбеляза Радев и подчерта, че ще продължи да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия и да отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ.

„Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава. Да живее България!“, заяви в заключение държавният глава.

След речта си президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия, положи венец и отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Началото на втория мандат на президентската двойка бе отбелязано от 21 артилерийски салюта и камбанен звън от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След церемонията Румен Радев и Илияна Йотова се отправиха към президентството, където шпалир от гвардейци ги посрещна пред Парадния вход за началото на втория им мандат.

На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в парламента.

Още от категорията

България и Нидерландия ще създават общ фонд за инвестиции в земеделието

България и Нидерландия ще работят за създаването на общ фонд за инвестиции в нови технологии в земеделието, който може да заработи до септември. Това обяви на брифинг премиерът Кирил Петков след среща в София с нидерландския си колега Марк Рюте,..

публикувано на 16.05.22 в 18:52
Среща на четири очи между президентите Радев и Щайнмайер

Германия подкрепя България за дерогация за вноса на петрол

В рамките на посещението си в Германия президентът Румен Радев се срещна в Берлин със своя колега Франк-Валтер Щайнмайер, както и с канцлера на Германия Олаф Шолц. "Имаме пълно разбиране от страна на Германия за дерогацията за вноса на петрол",..

публикувано на 16.05.22 в 18:23

Роберто Фико: Евроинтеграцията на Западните Балкани е от стратегическо значение за ЕС

Разширяването на Европейския съюз със страни от Западните Балкани е от стратегическо значение за Евросъюза. Това заяви в Народното събрание председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико, който е на официално посещение у нас по покана на..

публикувано на 16.05.22 в 15:01