Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втория си мандат

| обновено на 22.01.22 в 11:54

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха днес в длъжност за втория си мандат, с официална церемония на площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". По традиция, от 1997 година насам, когато поста зае президентът Петър Стоянов, датата 22 януари е определена за встъпване в длъжност на новия български президент.

В словото си, на церемонията днес, президентът Румен Радев заяви, че и занапред ще продължи да отстоява суверенитета, закона, сигурността и справедливостта в страната. По думите на Радев, настоящата политическа промяна е само първата крачка и предстоят още много изпитания. Той напомни, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през вековете и ако България е успяла да го постигне, то е благодарение на единството на меч, дух и слово. „Убеден съм, че можем да постигнем целите си само, ако обществото остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред“, отбеляза Радев и подчерта, че ще продължи да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия и да отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ.

„Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава. Да живее България!“, заяви в заключение държавният глава.

След речта си президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия, положи венец и отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Началото на втория мандат на президентската двойка бе отбелязано от 21 артилерийски салюта и камбанен звън от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След церемонията Румен Радев и Илияна Йотова се отправиха към президентството, където шпалир от гвардейци ги посрещна пред Парадния вход за началото на втория им мандат.

На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в парламента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00