Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и гръцки учени ще изучават механизмите на коронавирусите

Снимка: БГНЕС

Български и гръцки учени ще изучават основните характеристики на коронавирусите, както и техните взаимодействия с тъканите и органите на тялото, информира БТА. Проектът е финансиран от българска страна от Фонда за научни изследвания към МОН и се изпълнява в партньорство с Института "Пастьор" в Атина. 

Екипът включва специалисти с богат експериментален опит от специалностите хуманна и ветеринарна медицина, фармация, биология, биофизика и др. В продължение на 36 месеца учените ще се опитат да изяснят патогенезата и механизмите на наблюдаваното увреждане на тъканите на известните коронавируси (CoVs, в т.ч. и SARS-CoV-2). На този етап все още малко се знае за протеина CD147-spike рецептор на клетки-гостоприемници, за който е установено, че е нов път за проникване на SARS-CoV-2. Този протеин би бил допълнителна мишена за създаването на нови антивирусни препарати, както и за намаляване на патогенетичния ефект при тези инфекции

В рамките на проекта ще бъдат изяснявани и въпроси, свързани с имунния отговор при експериментален животински модел - зайци. Ще се търси и връзка между патогенетичните механизми при коронавирусна инфекция на животни и хора, както и ще се работи върху разработването на ефективни терапевтични стратегии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба в София ще представи изкуство, спасено от войната в Украйна

На изложба в Националната галерия - Двореца в София от 11.10.2024 г. до 19.01.2025 г. ще бъдат представени движими културни ценности (49 живописни произведения), собственост на Националния художествен музей на Украйна в гр. Киев и на музеите в градовете..

публикувано на 21.08.24 в 13:37

Летните пожари и сушата изискват спешни действия от страна на институциите

Лятото на 2024 г. година ще бъде запомнено с продължилите близо два месеца горещини, опустошителни пожари и безводие, обхванало почти цялата страна. А според данните на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения, от..

публикувано на 21.08.24 в 12:20

2/3 от българите подкрепят демокрацията и членството в ЕС

20,8% от българите искат да живеят при авторитарна власт, други 10% са привърженици на комунизма, показва последното проучване на агенция "Алфа рисърч", поръчано от Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София. 64 на сто от запитаните подкрепят..

публикувано на 21.08.24 в 12:01