Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Асен Василев: Не очаквам инфлацията да достигне 10%

Снимка: БГНЕС

Пикът на инфлацията ще бъде през март и април, прогнозира финансовият министър и вицепремиер Асен Василев пред БНТ. Той не очаква тя да надхвърли 10% през годината, а по-скоро да се движи в диапазона между 5 и 8%. Вицепремиерът се надява държавният бюджет да бъде приет до края на февруари. „За пръв път бюджетът, който внасяме, стъпва на реални данни, а не на прогнозни“, заяви заяви той, определяйки го като социален заради заложените мерки за подкрепа в редица сфери. Бюджетът предвижда растеж от 4,8% и дефицит без ковид мерките - 2,5%, а с тях – 4%. Освен това помощта от 1000 лв. за медиците на първа линия ще бъде запазена, а секторът здравеопазване ще получи над 1 млрд. лв. повече. 

Още от категорията

България и Аржентина засилват сътрудничеството си в икономиката и културата

На работно посещение в София пристигна Хорхе Милтон Капитанич, губернатор на аржентинската провинция Чако. Целта на визитата му е да подпомогне развитието на отношенията между България и Аржентина в областта на икономиката, културата и науката...

публикувано на 23.05.22 в 17:31

Европейската комисия отправи три препоръки към България

Европейската комисия представи днес препоръките си в областта на икономиката за страните от ЕС, а към страната ни те са в три насоки, съобщи БТА.  Първата е България да продължи да осигурява временна и целенасочена подкрепа за домакинствата и..

публикувано на 23.05.22 в 16:18

Асен Василев: Не мисля, че отново ще внасяме руски газ

“Никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя условията и използва газа за политически цели”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира пред Нова тв отношенията с “Газпром”. На въпрос дали има връщане назад..

публикувано на 21.05.22 в 15:56