Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радев към Ковачевски: Да не отлагаме повече и да напреднем по важните теми

Снимка: БГНЕС

На среща със северномакедонския премиер Димитър Ковачевски президентът Румен Радев изрази задоволството си от работата на двете правителства. Той призова същия подход да бъде използван и при решаването на отворените политически проблеми: “Да изясним най-сетне кои са краткосрочните задачи, които трябва да решим, преди да започнем преговорите”. 

От своя страна, Димитър Ковачевски заяви, че с отворен и искрен диалог може да се стигне до решение. “България вече 15 години е член на ЕС - не само да отвори вратата за РС Македония, но и да сподели опита”, пожела той. Сред положителните резултати северномакедонският премиер изтъкна създаването на комисия в областта на европейската интеграция, предстоящото отваряне на самолетна линия София-Скопие, определянето на Коридор 8 като приоритет.

След срещата на четири очи Румен Радев постави въпроса и за правата на гражданите на РСМ с българско самосъзнание. "Вписването на тези македонски българи в Конституцията, гарантирането на тяхното равноправие редом с другите части от народи ще даде възможност България да отвори вратата за началото на преговорите за членство в Европейския съюз", заяви държавният глава.

Още от категорията

Президентът поиска от САЩ подкрепа за българската армия и сигурност

Президентът Румен Радев постави въпроса за своевременна подкрепа за българските отбранителни способности на среща с помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид. Войната на Русия срещу Украйна променя коренно..

публикувано на 19.05.22 в 08:38

Германия се нуждае от водород - България може да го произвежда

Германия като водеща европейска индустрия се нуждае от много водород за в бъдеще, а България може да произвежда "зелен" водород, каза президентът Румен Радев при посещението си в северния германския град Хамбург. По думите на държавния глава..

публикувано на 17.05.22 в 18:41

Президентът Румен Радев е на посещение в Хамбург

На 17 май е последният ден от визитата на президента Румен Радев в Германия. Планирана е среща с министър-председателя на федералната провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер. В края на пътуването си държавният глава ще разговаря с..

публикувано на 17.05.22 в 09:54