Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българите в чужбина не искат да се завърнат в родината

Снимка: tuk-tam.bg

Сънародниците ни зад граница не смятат да се завърнат трайно у нас, показват резултатите от проучване на популярната глобална общност на българите по света "Тук-Там". А тези от тях, които все пак допускат подобна възможност, я определят като евентуално дългосрочно намерение в бъдещето.

Българите в чужбина настояват за изборни промени, които да им позволят повече възможности за участие в изборите у нас. В момента се постига 25% избирателна активност зад граница, съобщи Димитър Иванов от Мрежата на българските изборни доброволци по света. Допитването на "Тук-Там"е осъществено сред близо 2500 българи в 80 държави.

Още от категорията

Снимка: Българско Училище

За българския език и идентичност извън България

"В началото бе Словото … " Ако се обърнем към науката, онова, което ни отличава съществено, нас хората, от другите животински видове е способността за разсъждение, свободна воля и език. В социално-психологичен аспект ние сме социални животни и..

публикувано на 24.05.22 в 11:10

Защо кирилицата е “азбука на мира” за българите в Хамбург

Фестивал на буквите ще събере за втора поредна година много българи, които живеят в Германия. Инициативата е на група сънародници в Хамбург. Хората с български корени в този индустриален център на Германия са сплотени в желанието си да работят за..

публикувано на 24.05.22 в 10:10

Българите в Лас Вегас почетоха 24 май с песни, танци и …. художествена гимнастика

Българите в Лас Вегас организираха истински фестивал по повод 24 май и изразиха своята надежда подобни прояви и настроението, което те носят, да станат все по-чести в тяхната "малка България".  “Беше един много дълъг, хубав и динамичен ден“..

публикувано на 23.05.22 в 16:26