Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наплив на скиори в Пампорово и Чепеларе на фона на Covid-рестрикциите

Снимка: Facebook /Пампорово

Изненадващо добър - така работещите в бранша определят ски сезона в курорта Пампорово и в близкото градче Чепеларе. Галопиращото разпространение на „Омикрон“ в страната и противоепидемичните мерки не са отказали българите да почиват на планина и да карат ски тази година. Да не говорим, че метеорологичните условия в момента са перфектни за снежни спортове.

Заетостта на хотелите в Пампорово е около 75-80%, но собствениците им очакват през предстоящата ученическа ваканция в първата февруарска седмица тя да достигне до рекордните 99%.


В разгара на сезона преобладават българските туристи. Но има и чужди гости – предимно от Ирландия, Великобритания и Румъния. По всичко личи, че работещите в бранша са по-добре подготвени да се справят с предизвикателствата на ковид епидемията през настоящия сезон. Същото важи и за клиентите им, повечето от които са ваксинирани и спокойно се движат из курорта. За останалите има специални пунктове за бързо тестване, така че да получат свободен достъп до заведенията, научаваме от Костадин Беленозов от община Чепеларе. На ключови места са разположени т.нар. pick-up устройства, чрез които може безконтактно да заявите и да получите своята лифт карта.


Еднодневната карта за ски зоната в Пампорово е 75 лв. Спускането по пистите на „Мечи чал“ над Чепеларе пък ще ви струва 55 лв. на ден. Разбира се има отстъпки за деца, както и за клиенти на някои хотели и пр.

„От няколко години нашумя спускането с колела – казва Костадин Беленозов. – Има доста трасета в района и през зимата пристигат байкери, които практикуват този спорт на заснежените писти. Като снежни спортове при нас се практикуват също биатлона, ски бягането и пр. Имаме сноуборд, включително и спускане с надуваеми гуми. За децата пък се предлагат разходки с хъскита с впрягове.“

Чепеларе е обявен за Европейски град на спорта за 2022 г. В момента градът е домакин на Европейското първенство по ски ориентиране, което е кръг от Световната купа. Заедно с него, тук текат световните първенства за ветерани и младежи до 23 г. „Около 250 състезатели са настанени при нас. Те допринасят за оживлението на Чепеларе, защото са истинска атракция - загряват, тичат на големи групи по главните улици, хората ги наблюдават, радват им се“ – Костадин Беленозов.

Европейското първенство по ски ориентиране

Какви други изживявания предлага градът извън снежните емоции и пълните с гости заведения?

„Имаме два музея, които са уникални. Единият е посветен на ските и ски спорта и разказва историята на създаването на курорта, за първите ски в града и как всичко се е случило тук, в Чепеларе. Могат да се видят ски модели от миналия век до най-новите, произвеждани в нашата фабрика, която една от най-големите в света. Гостите ни се отбиват и в Музея на родопския карст, където разглеждат различни кристали, минерали, кости на пещерни животни и пр.“

Снимки: Facebook /Пампорово, Община Чепеларе

Още от категорията

"Фестивал на хвърчилата" в Бургас приветства лятото

"Странджа не е като другите планини. Ако на други места можем лесно да изпаднем в ситуация на опасност, то в Странджа отиваме да се учим и съзерцаваме природата. В Странджа движението сред природата е истинска наслада и почивка" – така Владимир Димитров..

публикувано на 13.05.22 в 11:09

Свобода, благородство, отдаденост – скритите в с. Петрич символи на героите

В края на април и началото на май ние, българитe, си припомняме за удивителния порив към свобода на героите от Априлското въстание . Много пъти сме говорили за делото на априлци през 1876 г. и дори ни се струва, че тази тема вече не крие изненади...

публикувано на 12.05.22 в 14:16

Къмпинг туризмът е все по-предпочитан в България

От началото на епидемията несигурната ситуация и постоянно променящите се мерки принудиха хората да търсят нови начини за почивка – далеч от тълпите и по-близо до природата . Така на преден план излезе къмпинг туризмът. Като форма на..

публикувано на 26.04.22 в 10:59