Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът „Ето къде си“ ще представи България в света на съвременното изкуство във Венеция

За 10-и път страната ни участва на биеналето в италианския град

Снимка: Bulgarian Pavilion at La Biennale di Venezia

Художникът Михаил Михайлов и неговият проект „Ето къде си“ ще представят България на най-престижния форум за съвременно изкуство на стария континент - Венецианското биенале. Това ще бъде десетото участие на страната в него (след 1910 , 1942 , 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011 и 2019) и едно от малкото, зад които българската държава застава изцяло - финансово и организационно. Форумът, който започва историята си през далечната 1895 година, ще бъде открит на 23 април и ще продължи до 27 ноември 2022 г.. По думите на Яра Бубнова, директор на Националната художествена галерия и комисар на българското участие, събитието представлява не толкова съревнование на самите произведения и участващите автори, колкото състезание по съвременност между държавите, които представят своите национални павилиони.

За втори път след 2019 година българското участие е резултат от конкурс, организиран от Министерството на културата, който се проведе в края на 2021г.. „Ето къде си“ на Михайлов е избран между 17 кандидатствали проекта от 7-членно жури.

Михаил Михайлов

"Върху проекта работих в продължение на един месец – разказва творецът. – Идеята за „Ето къде си“ не е само моя, но и на куратора ми Ирина Баткова. Самият проект представя различни мои творчески стратегии. Аз работя в областта на рисунката, пърформанса, инсталацията. Цялата концепция за него е много тясно свързана с конкретното място, на което ще бъде изложен, с архитектурата на павилиона ни, като един вид възприятие на нашето съзнание и за нашето човешко съществуване. То е обвързано и с тазгодишната тема на биеналето – „Млякото на мечтите“, вдъхновена от книгата с илюстрации „The Milk of Dreams“ на художничката-сюрреалист Леонора Карингтън", обясни пред БНР Михаил Михайлов.

Колкото до изложбеното пространство припомняме, че набиеналето освен държави, които притежават свои постоянни сгради, участват и други, сред тях и България, които наемат за седемте изложбени месеца специфично пространство, където да се осъществи проектът за националното им представяне. Тази година задачата е била усложнена от факта, че кметът на Венеция е забранил използването на исторически сгради, които досега много често са приютявали проектите, поясни Яра Бубнова. И все пак артистичният адрес на България във Венеция тази година е „Спацио Рава" (Spazio Rava) - сграда с двор, която се намира в централната част на италианския град, в квартала Сан Поло на "Канале Гранде", в близост до моста Риалто.

Пространството се е явило вдъхновение, а не пречка за проекта, смята неговият създател Михайл Михайлов и това е изиграло положителна роля в спечелването на конкурса. „Всеки художник мечтае да му се случи нещо такова като краен резултат на усилията и таланта му“ – казва художникът.

"Това при всички случаи е място, където работата на един артист ще бъде видяна от изключително много хора - не само от любители, но и от специалисти - куратори, институции, което е гигантска крачка за един художник" - споделя Михаил.  

Разказва, че като почитател на изкуството е посещавал всяко биенале през последните години, но това е първото му участие като творец. А проектът „Ето къде си“ преплита в себе си българската творческа основа и международния опит, който е натрупал. Българинът е роден в старата столица Велико Търново. Завършил е Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Живопис", след което учи история на изкуството във Виенския университет. Откроява работата си за интернационалната група "Желатин", която се явила за него като въведение в съвременното изкуство.

"След това започнах да се занимавам самостоятелно със собствени проекти. В момента живея и работя както във Виена, така и в Париж, където съм много активен след като през 2018 г. спечелих голямата награда на изложението за съвременна рисунка DRAWING NOW във френската столица. Съществена част от инсталацията, която ще представя на биеналето, е една голяма рисунка точно от серията, за която получих наградата“ – разказва художникът.

Серията е озаглавена Dust To Dust (Прах при прахта), по която Михайлов работи през 2014 г. Тя представлява едно изследване на прахта, събираща се в ателието му, която той, с помощта на цветни моливи, трансформира в рисунки. Вярва, че е свързана с тазгодишната тема на биеналето – за връзката на човека със земята, метаморфозите на тялото. Темата е много актуална в ковид ситуацията, която ни накара да се замислим все повече за нашето съществуване и за какво искаме да се „грижим“ в нашето бъдеще, разсъждава авторът.

Съставил: Весела Кръстева / по интервюта на Светослава Кузманова, БНР-„Хоризонт“ и Константин Лавсов, БНР- Радио София/

Снимки: Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25