Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проектът „Ето къде си“ ще представи България в света на съвременното изкуство във Венеция

За 10-и път страната ни участва на биеналето в италианския град

Снимка: Bulgarian Pavilion at La Biennale di Venezia

Художникът Михаил Михайлов и неговият проект „Ето къде си“ ще представят България на най-престижния форум за съвременно изкуство на стария континент - Венецианското биенале. Това ще бъде десетото участие на страната в него (след 1910 , 1942 , 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011 и 2019) и едно от малкото, зад които българската държава застава изцяло - финансово и организационно. Форумът, който започва историята си през далечната 1895 година, ще бъде открит на 23 април и ще продължи до 27 ноември 2022 г.. По думите на Яра Бубнова, директор на Националната художествена галерия и комисар на българското участие, събитието представлява не толкова съревнование на самите произведения и участващите автори, колкото състезание по съвременност между държавите, които представят своите национални павилиони.

За втори път след 2019 година българското участие е резултат от конкурс, организиран от Министерството на културата, който се проведе в края на 2021г.. „Ето къде си“ на Михайлов е избран между 17 кандидатствали проекта от 7-членно жури.

Михаил Михайлов

"Върху проекта работих в продължение на един месец – разказва творецът. – Идеята за „Ето къде си“ не е само моя, но и на куратора ми Ирина Баткова. Самият проект представя различни мои творчески стратегии. Аз работя в областта на рисунката, пърформанса, инсталацията. Цялата концепция за него е много тясно свързана с конкретното място, на което ще бъде изложен, с архитектурата на павилиона ни, като един вид възприятие на нашето съзнание и за нашето човешко съществуване. То е обвързано и с тазгодишната тема на биеналето – „Млякото на мечтите“, вдъхновена от книгата с илюстрации „The Milk of Dreams“ на художничката-сюрреалист Леонора Карингтън", обясни пред БНР Михаил Михайлов.

Колкото до изложбеното пространство припомняме, че набиеналето освен държави, които притежават свои постоянни сгради, участват и други, сред тях и България, които наемат за седемте изложбени месеца специфично пространство, където да се осъществи проектът за националното им представяне. Тази година задачата е била усложнена от факта, че кметът на Венеция е забранил използването на исторически сгради, които досега много често са приютявали проектите, поясни Яра Бубнова. И все пак артистичният адрес на България във Венеция тази година е „Спацио Рава" (Spazio Rava) - сграда с двор, която се намира в централната част на италианския град, в квартала Сан Поло на "Канале Гранде", в близост до моста Риалто.

Пространството се е явило вдъхновение, а не пречка за проекта, смята неговият създател Михайл Михайлов и това е изиграло положителна роля в спечелването на конкурса. „Всеки художник мечтае да му се случи нещо такова като краен резултат на усилията и таланта му“ – казва художникът.

"Това при всички случаи е място, където работата на един артист ще бъде видяна от изключително много хора - не само от любители, но и от специалисти - куратори, институции, което е гигантска крачка за един художник" - споделя Михаил.  

Разказва, че като почитател на изкуството е посещавал всяко биенале през последните години, но това е първото му участие като творец. А проектът „Ето къде си“ преплита в себе си българската творческа основа и международния опит, който е натрупал. Българинът е роден в старата столица Велико Търново. Завършил е Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Живопис", след което учи история на изкуството във Виенския университет. Откроява работата си за интернационалната група "Желатин", която се явила за него като въведение в съвременното изкуство.

"След това започнах да се занимавам самостоятелно със собствени проекти. В момента живея и работя както във Виена, така и в Париж, където съм много активен след като през 2018 г. спечелих голямата награда на изложението за съвременна рисунка DRAWING NOW във френската столица. Съществена част от инсталацията, която ще представя на биеналето, е една голяма рисунка точно от серията, за която получих наградата“ – разказва художникът.

Серията е озаглавена Dust To Dust (Прах при прахта), по която Михайлов работи през 2014 г. Тя представлява едно изследване на прахта, събираща се в ателието му, която той, с помощта на цветни моливи, трансформира в рисунки. Вярва, че е свързана с тазгодишната тема на биеналето – за връзката на човека със земята, метаморфозите на тялото. Темата е много актуална в ковид ситуацията, която ни накара да се замислим все повече за нашето съществуване и за какво искаме да се „грижим“ в нашето бъдеще, разсъждава авторът.

Съставил: Весела Кръстева / по интервюта на Светослава Кузманова, БНР-„Хоризонт“ и Константин Лавсов, БНР- Радио София/

Снимки: Ани Петрова

Още от категорията

Откриват се две изложби за 140-ата годишнина от рождението на Владимир Димитров-Майстора

От 18.00 часа на 19 май в Националната галерия "Квадрат 500“ ще бъде открита изложбата "Образът на Майстора“, посветена на 140-годишнината от рождението на класика на българското художествено изкуство Владимир Димитров (1882-1960 г.). В събитието ще..

публикувано на 19.05.22 в 06:15
Снимки: Facebook/InstitutCulturelBulgare

Седмица на българската книга започва в Париж

Българският културен институт във френската столица посреща празника на българската просвета и култура 24 май със седем дни, посветени на българските книги.От  18 до 25 май   щ е бъдат представени над 100 заглавия  на съвременни родни автори, издавани..

публикувано на 17.05.22 в 14:22

Почина Астор

Известният илюзионист Астор е починал, съобщи в своя Фейсбук продуцентът Игор Марковски, като добавя, че "за съжаление това не е илюзия". Напоследък артистът е имал здравословни проблеми. Антраник Шаварш Арабаджиян, с псевдоним Астор, е..

публикувано на 15.05.22 в 16:07