Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България ще използва всички възможности за решаването на конфликта НАТО-Русия по мирен начин

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

По време на извънредно заседание в Народното събрание премиерът Кирил Петков отбеляза, че намаляването на напрежението е най-висок приоритет на българското правителство. Искането за изслушването на премиера и министрите на външните работи и отбраната е в момент на разрастваща се конфронтация между НАТО и Русия. „От самото начало заявихме, че ще сме конструктивен съюзник в НАТО, член на ЕС и нашата позиция е ясно декларирана – България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема“, заяви премиерът.

По-рано днес Министерският съвет реши да даде предимство на българската стратегия за намаляване на напрежението между НАТО и Руската федерация, както и да се използват абсолютно всички възможности този конфликт да бъде решен по дипломатичен път, информира БТА. След днешното правителствено заседание, на което беше изслушан доклад на министъра на отбраната за ситуацията НАТО-Русия, премиерът Кирил Петков обяви, че българската отбранителна стратегия ще се изгради на основата на българската армия и нейното финансово възстановяване.

По думите на военния министър Стефан Янев, ще бъдат инвестирани средства в изграждането на батальонна бойна група като първостепенна задача на отбранителните способности в рамките на НАТО. Янев увери присъстващите, че нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на територията на Украйна, или друга държава, без тези решения да бъдат взети в Народното събрание.

При изслушването в парламента, министърът на външните работи Теодора Генчовска отбеляза, чеБългария формира своята позиция на основата на националното законодателство, отчитайки националния и съюзнически интерес. Според министър Генчовска, каквито и допълнителни мерки да бъдат предприети, в това число и военни, следва да е напълно ясно, че те са с отбранителен характер и не целят ескалация.

Още от категорията

Президентът поиска от САЩ подкрепа за българската армия и сигурност

Президентът Румен Радев постави въпроса за своевременна подкрепа за българските отбранителни способности на среща с помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид. Войната на Русия срещу Украйна променя коренно..

публикувано на 19.05.22 в 08:38

Германия се нуждае от водород - България може да го произвежда

Германия като водеща европейска индустрия се нуждае от много водород за в бъдеще, а България може да произвежда "зелен" водород, каза президентът Румен Радев при посещението си в северния германския град Хамбург. По думите на държавния глава..

публикувано на 17.05.22 в 18:41

Президентът Румен Радев е на посещение в Хамбург

На 17 май е последният ден от визитата на президента Румен Радев в Германия. Планирана е среща с министър-председателя на федералната провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер. В края на пътуването си държавният глава ще разговаря с..

публикувано на 17.05.22 в 09:54