Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Български манастири бедстват

Снимка: архив

Заради високите сметки за ток и нафта в Рилската света обител е въведен режим на отоплението.

Манастирът ползва промишлен ток, който за декември е на стойност 28 000 лева (14 000 евро), което е тройно повече от сметката за декември 2020 година. Опасенията на игумена епископ Евлогий се, че за януари дължимата сума ще бъде още по-висока. Отоплението в светата обител работи по 8 часа на ден, а в кухнята се готви предимно на дърва, с които манастирът се е снабдил още през лятото. Тези икономии обаче не се отразяват особено на високите сметки и независимо, че голяма част от производителите вече получиха помощи през октомври, светата обител все още няма никаква подкрепа от държавата. 

Същата е ситуацията и при други манастири в страната, сред които и Кабиленският манастир "Св. Рождество Богородично", в близост до Ямбол. Монахините са принудени да стоят на студено, за да пестят електроенергията, за която трябва да заплатят 6000 лева/3000 евро.

Още от категорията

Бира с дъх на … Странджа планина

Може ли бира да има дъх на … планина и по-точно на Странджа – едно от най-красивите и недокоснати кътчета на българската природа? Отговор на този въпрос дава Стамен Илиев, посветил се на своята мечта – да създаде крафт бира, която да е с автентичен..

публикувано на 21.05.22 в 10:25

239 новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 239 случаи на коронавирус от направените 5414 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 4,5% от пробите са дали положителен резултат. 61% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови случаи..

публикувано на 21.05.22 в 09:34

Карнавалът се завръща по улиците на Габрово след две години под карантина

Отново ще има карнавално шествие по улиците на Габрово. Двете години на пандемията осуетиха емблематичното за Града на хумора и шегата събитие , но сега то отново ще се развихри, за да ни напомни, че трябва да гледаме на света с усмивка...

публикувано на 21.05.22 в 08:15