Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасяването на българските евреи от депортация е дело на цялото българско общество

Снимка: БГНЕС

„Със спасяването на близо 50 000 български евреи нашият народ доказва, че съпричастността, толерантността и уважението към човешката личност са му дълбоко присъщи“. С тези думи председателят на парламента Никола Минчев припомни акцията по спасяването на българските евреи от депортация, по време на Втората световна война, на възпоменателно събитие в Софийския университет, с което бе отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холокоста.

В речта си председателят на парламента цитира част от писмото на четиридесет и тримата народни представители от 25-ото ОНС, противопоставили се на депортирането - "честта на България и на нейния народ е не само въпрос на чувство, тя е преди всичко елемент от нейната политика, тя е политически капитал от най-голяма стойност и затова никому не е позволено да го разпилява без оправдание, което би се споделило от целия народ".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45