Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

E-fest свързва талантливи българи от цял свят

Форумът цели да популяризира в дигитална среда българското нематериално културно наследство

Снимка: myfestivals.bg

България е страна на уникални традиции, неповторима природа и даровити творци и изпълнители. С всичко това запознава зрителите започващият на 1 февруари зрелищен E-fest, който тази година ще се проведе за трети път.

Ние организираме различни фестивали, на които хората се срещат на живо и обменят творческа енергия, показват своя талант – споделя Ани Николова. – Заради пандемията обаче подобни фестивали невинаги могат да се състоят, затова започнахме да търсим други форми. Така се роди идеята за онлайн-конкурса E-fest, в който изпълнители в различни сфери на изкуството могат да се изявят пред многобройна зрителска аудитория, но този път във виртуалното пространство.“

Първите две издания събраха огромен брой участници, които показаха своите умения в певческото, танцовото и инструменталното изкуство в различни жанрови категории и възрастови групи.

„Човек, който носи талант в себе си, не може да го крие, той е за хората. Този, който обича да пее, има нужда някой да го слуша. Човек, който има танцов, актьорски и всякакъв друг талант, изпитва необходимост да го споделя с хората – посочва една от причините за големия интерес Ани Николова. – В последните години артистите имат ограничени възможности за изява на сцена и за пряк контакт със своята публика. Затова се стараем да създаваме емоции. Публиката във Фейсбук-страничката на конкурса споделя своите впечатления от изпълненията и всичко това създава не само артистична, но и състезателна емоция.“

Виртуалния фестивал съпътстват редица инициативи, като конкурс за най-атрактивна и емоционална снимка, за най-многобройна група участници и др., а всички изпълнения се оценяват от публика и експертно жури от изтъкнати специалисти – певци и музиканти – в отделните категории.

„Може да участва всеки, който смята, че има талант – обяснява Ани Николова. – Достатъчно е да запише своето изпълнение и да го изпрати заедно със заявката си на сайта на фестивала. За нас е особено приятно, когато в нашия конкурс се включват българи, живеещи извън България, защото това показва, че връзката на тези хора с родината и с българската песен, народната ни музика, родните традиции не е прекъсната. Имаме много такива участници и ще се радваме този път да се включат още повече българи от и извън страната ни.“

Освен да съдейства за съхраняването и популяризирането в дигитална среда на българското нематериално културно наследство и постиженията на българските творци в различни жанрове на изкуството, виртуалният конкурс E-fest има и още една много важна задача:

„Когато видяхме какви хора проявяват интерес и се включват, ние си поставихме за цел да насърчаваме създаването на нови творчески продукти, защото ни направи впечатление, че има много хора, дори деца, които творят авторска музика, записват песни, създават видеоклипове, но не са имали възможността да ги представят по най-добрия начин. Още една наша цел е да създадем общност на тези талантливи българи, живеещи навсякъде в България, както и извън страната, които творят, които са заредени с творческа енергия, защото когато такава общност съществува, когато хората общуват помежду си, тази енергия се мултиплицира и наистина се създава изкуство.“

Християн Балев „Велосипед“. Музика и аранжимент Светослав Лобошки, текст Христина Димова

Николай Киселов „Есента“. Музика Николай Киселов, аранжимент Тодор Върбанов, текст Нина Чилянска

Кристиан Николов „Залюбих, мамо, три моми“ - народна песен

Снимките са предоставени от организаторите

Още от категорията

Дни на българското документално кино се провеждат в Босилеград

Начало на петдневния кино маратон беше дадено с филма „Моралът е доброто“ на Веселин Диманов, който спечели наградата на Българските филмови дейци “Васил Гендов” за най-добър дебют на документален филм за 2023 г.  Киноразказът за живота и..

публикувано на 09.06.23 в 12:36

Деца от две български училища представиха свои филми във Висбаден

Филмите Touch (автори: 3.ж клас от 81 СУ “Виктор Юго” в София) и Торнадо (автори: група ученици от ОбУ “Неофит Рилски”, с. Дерманци) представиха България на годишния фестивал на програмата „Киното, сто години младост“ в германския град..

публикувано на 08.06.23 в 17:50
Снимка: Югозападен университет

Директори на български училища от Европа се събраха в Благоевград

Утвърждаването на българистиката в чужбина и преподаването на български фолклор в неделните училища зад граница са на фокус в провеждащия се обучителен семинар в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Поканата е била отправена към директорите на..

публикувано на 08.06.23 в 14:46