Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Въпреки настоятелните препоръки на властите да си останем у дома с оглед динамичната ситуация покрай разпространението на Covid-19 и новия вариант „Омикрон“,  хората по света и у нас не се отказват да пътуват. В случай, че ви се наложи да пътувате зад граници, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията ѝ. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Норвегия отмени изискването за карантина на неваксинираните граждани, влизащи в страната, считано от 26 януари т.г.  Остава задължението за предварителна онлайн регистрация на всички, пътуващи до Норвегия, независимо от ваксинационния им статус.

За неваксинираните се запазва изискването да представят отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен в рамките на до 24 часа преди влизане на територията на Норвегия (или качване на самолета) и тестване на граничния пункт.

Считано от 26 януари 2022 г., карантината за членове на домакинство на доказано заразен с вируса може да бъде заменена с ежедневно тестване за Covid-19.

Гърция удължи с още две седмици ограниченията и изискванията за влизане в страната. В северните райони Кавала, Ксанти, Драма, Халкидики продължава високата заразяемост с над 100 нови случая всеки ден.

Поради тази причина властите удължиха до 7 февруари ограничителните мерки за влизане в страната. Необходим е отрицателен тест и за деца над 5-годишна възраст. На влизащите от 16 държави, сред които и България, се взема задължителна проба и на границата.

Великобритания се готви да отмени Covid тестовете за ваксинираните и непълнолетните пътници, считано от 11 февруари т.г. Мерките ще засегнат и неваксинираните лица, които от тази дата ще правят тест само на втория ден след пристигането. От неваксинираните граждани ще се изисква и PCR тест преди отпътуване.

Освен това, независимо от васкинационния си статут, всеки  който пристига в Англия, ще трябва да попълни онлайн формуляр за локация.Останалите части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – досега следваха Англия по отношение на разпоредбите за пътуване, но по принцип те имат своя политика по отношение на пандемията.

Италия облекчава условията за влизащи граждани от Европейския съюз. От 1 февруари те ще се нуждаят само от зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване или негативен антигенен тест. Това на практика отваря вратите за туризма, който беше сред най-ударените от ковид-кризата в страната.

Паралелно с това Италия намалява срока на валидност на ваксинационните сертификати. Считано от 1 февруари т.г. дигиталният сертификат за ваксинация срещу Covid-19 ще бъде валиден документ за пътуване до Италия в рамките на 6 месеца след завършването на ваксинационния курс или 6 месеца след поставянето на бустерната доза, информират от МВнР.

Гражданите, които пристигат след тази дата от страните в списък „C“, сред които е и България, ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус. Неваксинираните и непреболедувалите пътници ще подлежат на 5-дневна карантина.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Бира с дъх на … Странджа планина

Може ли бира да има дъх на … планина и по-точно на Странджа – едно от най-красивите и недокоснати кътчета на българската природа? Отговор на този въпрос дава Стамен Илиев, посветил се на своята мечта – да създаде крафт бира, която да е с автентичен..

публикувано на 21.05.22 в 10:25

239 новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 239 случаи на коронавирус от направените 5414 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 4,5% от пробите са дали положителен резултат. 61% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови случаи..

публикувано на 21.05.22 в 09:34

Карнавалът се завръща по улиците на Габрово след две години под карантина

Отново ще има карнавално шествие по улиците на Габрово. Двете години на пандемията осуетиха емблематичното за Града на хумора и шегата събитие , но сега то отново ще се развихри, за да ни напомни, че трябва да гледаме на света с усмивка...

публикувано на 21.05.22 в 08:15