Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Първата детска оперета в България е представена в Сливен

Община Сливен
Снимка: Стоян Радев

На днешната дата, 29 януари 1882 г., в Сливен е показано първото представление на детска оперета в България, припомня сливенската библиотека "Зора". По онова време, този музикален жанр е малко познат в страната ни. Идеята е на Йосиф Каломати - композитор и педагог, първият учител по музика със специално образование в Сливенската мъжка гимназия. Той избира френската оперета "Царският пуяк" с автор Луи Бордез, популярен композитор на детска музика през XIX в. В представлението участват хорът и оркестърът на Мъжката гимназия.

Спектакълът преминава "при голям успех, стигнал до културно събитие", пишат вестниците от онази епоха.


Още от категорията

Оперният бас Славин Пеев: Нека български творби звучат по-често в залите

Камерен концерт, озаглавен “Българска рапсодия”, с произведения само на български популярни композитори ще представят в Пловдив трима изявени класически музиканти. Концертът е в зала “Съединение” на 16 май и е по повод Празника на българската просвета..

публикувано на 13.05.22 в 10:56

Ще има закон за повече българска музика в държавните медии

Популяризирането на българската музика в обществените медии обсъди парламентарната комисия по култура и медии. Партия "Възраждане" предлага със закон да се задължат БНР и БНТ 50 % от музиката в ефира им да е българска. Генералният директор на БНР..

публикувано на 13.05.22 в 10:04

“Усеща се сила“ – новото видео на Любо Киров

Преди по-малко от месец Любо Киров представи своя трети студиен албум ˮЦелуни ме“, в който са включени 11 песни. Сред тях са едноименната ˮЦелуни ме”, ˮКъдето няма време (със Стенли и Христо Мутафчиев), ˮПриятели завинаги (с Графа и Орлин Павлов),..

публикувано на 13.05.22 в 09:55