Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С навлизането на технологиите ще се увеличават и безконтактните плащания

Снимка: Архив

През първото полугодие на 2021 г. 99,48% от броя и 99,68% от стойността на плащанията на терминално устройство ПОС са извършени с карти, а останалите през мобилен телефон, часовник и др. Независимо, че техният дял е все още малък, тенденцията е броят им да продължи да нараства. Това става ясно от извадка от данните на Българската народна банка, подготвена за bTV.

Очакванията са и през 2022 г. тенденцията за нарастване на картовите платежни операции да се запази - както на физическо терминално устройство ПОС, така и в интернет, посочват от БНБ. При безконтактните плащания се предвижда ръстът в операциите да е движен от предлаганите от доставчиците платежни услуги. Това са приложения, предоставени в сътрудничество с големи технологични компании, които позволяват сигурно извършване на безконтактно плащане директно с мобилния телефон или друго преносимо „умно“ устройство.

Допълнителен тласък на този род плащания ще донесе и започналото предлагане на решения за приемане на плащания, базирани на т. н. софтуерен ПОС. Това са приложения, които се инсталират на мобилен телефон и позволяват на търговеца да приема безконтактни картови плащания чрез NFC технологията, превръщайки мобилния телефон в терминално устройство ПОС, прогнозират от БНБ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00