Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР призова Северна Македония за политическа зрялост в двустранните отношения

Снимка: mfa

Българското външно министерство изрази загрижеността си от действията на официални лица в РС Македония, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с усилията на правителствата на България и на Северна Македония. В изявление, публикувано на сайта на българското външно министерство се отбелязва, че „след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.“ В позицията си МВнР посочва, че подобни действия не помагат на процеса на европейската интеграция на Северна Македония. „Приканваме отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие", пише в изявлението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата Олимпиада по изкуствен интелект събира в България 200 младежи от цял свят

България ще посрещне близо 200 ученици и младежи от цял свят, които ще участват в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, създадена от българи. Участие в състезанието са потвърдили 44 отбора, два от които са български – съобщи на..

публикувано на 02.08.24 в 15:10

Наводненията - обилни валежи, небрежност или активна човешка дейност?

Близо година след наводненията в крайморската Община Царево , които отнеха живота на четирима души, причините за бедствието още се изясняват. Според независимия анализ, в рамките на инициативата "Зелени закони" , на инж. Тома Белев, бивш..

публикувано на 02.08.24 в 12:05

В петък – горещо, с жълт код за високи температури в 25 области

В петък , 2 август, ще е слънчево, след обяд на запад ще се заоблачава, но само на изолирани места може да превали във вечерните часове. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 34 до 39°, в столицата 35°...

публикувано на 01.08.24 в 19:40