Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Бонев: Столичната община ще плати уличното осветление на цени до 77 пъти над пазарните

Борис Бонев
Снимка: БГНЕС

Столичната община се готви да плати уличното осветление на София на цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните, алармира пред бТВ общинският съветник Борис Бонев. Разследване на неговата организация „Спаси София“ е установила притеснително разминаване в цените на двете фирми, спечелили обществената поръчка на стойност 73 млн. лв. Така в северната част на града една лампа ще струва 5755 лв., а в южната – 1587 лв. “Нашият екип направи експеримент – избрахме пет артикула от обществената поръка и ги купихме за 139,70 лв., докато за тях общината плаща 910 лв.”, заяви общинският съветник. 

Премиерът Кирил Петков ще разпореди проверка на обществената поръчка за уличното осветление в София, стана ясно от публикация във фейсбук страницата му. „Когато улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв., а от другата - 5755 лв., трябва ни Антикорупционна комисия с разследващи функции час по-скоро“, написа той. В поста си премиерът припомя как от общинската администрация са казали, че София няма бюджет да покрие цените на тока и затова ще разреди градския транспорт.

Междувременно стана ясно и че по заповед на кмета Йорданка Фандъкова „Вътрешен одит“ на Столичната община ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03