Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Бонев: Столичната община ще плати уличното осветление на цени до 77 пъти над пазарните

Борис Бонев
Снимка: БГНЕС

Столичната община се готви да плати уличното осветление на София на цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните, алармира пред бТВ общинският съветник Борис Бонев. Разследване на неговата организация „Спаси София“ е установила притеснително разминаване в цените на двете фирми, спечелили обществената поръчка на стойност 73 млн. лв. Така в северната част на града една лампа ще струва 5755 лв., а в южната – 1587 лв. “Нашият екип направи експеримент – избрахме пет артикула от обществената поръка и ги купихме за 139,70 лв., докато за тях общината плаща 910 лв.”, заяви общинският съветник. 

Премиерът Кирил Петков ще разпореди проверка на обществената поръчка за уличното осветление в София, стана ясно от публикация във фейсбук страницата му. „Когато улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв., а от другата - 5755 лв., трябва ни Антикорупционна комисия с разследващи функции час по-скоро“, написа той. В поста си премиерът припомя как от общинската администрация са казали, че София няма бюджет да покрие цените на тока и затова ще разреди градския транспорт.

Междувременно стана ясно и че по заповед на кмета Йорданка Фандъкова „Вътрешен одит“ на Столичната община ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30