Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезатели в седем спорта представят България на зимната Олимпиада

Стефка Костадинова: Имаме реални шансове за успех в Пекин

Снимка: bgolympic.org

България потегля към зимната олимпиада в Пекин с най-малобройната си делегация от игрите в Сараево през 1984 г. Шестнайсет спортисти в седем спорта ще се борят за достойно представяне, а защо не и за медал. Стори го вече златната биатлонистка Екатерина Дафовска, когато през далечната 1998-а в Нагано изкачи олимпийския връх, без нито един световен авторитет да е предричал някога подобен успех на българката. 

На откриването на зимните олимпийски игри на 4 февруари националното ни знаме ще развеят състезателите по биатлон и сноуборд Мария Здравкова и Радослав Янков. Българските спортисти ще се състезават в алпийските ски, биатлона, ски-бягането, ски-скоковете, сноуборда, шейните и фигурното пързаляне. Най-много ще бъдат олимпийците ни в биатлона – осем, следват ските с щестима представители и по един състезател в останалите спортове. За първи път след олимпиадата в Торино през 2006 г. ще имаме участник във фигурното пързаляне и това ще бъде Александра Фейгин.

Стефка Костадинова
Нашият отбор за Пекин е сплав както от опитни състезатели – някои от тях (биатлонистът Владимир Илиев – бел.ред.) заминават на своята четвърта олимпиада, така и от дебютанти, които за първи път ще изпитат вълненията от уникалната атмосфера на игрите”, казва председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова пред сайта на централата.

Председателят на БОК не се ангажира с прогноза за представянето на българските олимпийци, но намекна, че те имат своите шансове дори за медал.

„Нека не натоварваме предварително нашите олимпийци с прогнози и очаквания. Помните какво се случи в Токио и как въпреки отрицателните подмятания на изпроводяк българите записаха невероятни успехи. Сега в Пекин също имаме своите реални шансове.”


Според Стефка Костадинова отлично представяне може да се очаква в биатлона – традиционно силен наш спорт, по думите й, изградил престижна школа.

В алпийските ски един български талант в момента прави фурор за Световната купа, в сноуборда и в ски-скока вече десетина години двамата ни представители са непрестанно в световния елит – казва тя. – Без да е навършила 20 г., нашата млада звезда във фигурното пързаляне вече записа престижни класирания на европейската и световната сцена, при това в един от най-популярните спортове.”

Александра Фейгин
Както и на лятната олимпиада в Токио през м.г., пандемията от коронавирус ще подчинява всяко действие не само на организаторите, но и на спортистите. Една от добрите новини е, че състезателите все пак ще излязат пред публика, макар и местна. Българската делегация отново ще бъде придружавана от „Covid офицер”, определен от Българския олимпийски комитет.


Желая здраве и хубави дни за участниците, гостите и организаторите на олимпийските игри – казва в заключение в интервюто си председателят на БОК. – А на зрителите – много приятни вълнения и емоции с изявите на световните спортни звезди и, надяваме се, с успехите на българските олимпийци. На добър час, Пекин 2022!

Съставил: Диана Цанкова

Снимки: bgolympic.org, ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03