Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът „Дърво с корен“ отличи своите победители за 2021 г.

"Дядо Кольовото дърво", с. Студена
Снимка: bepf-bg.org

350-годишният летен дъб край свиленградското село Студена e носител на титлата „Дърво с корен“ за 2021 г. Дървото, чиято възраст е приблизително три века и половина, се извисява на височината при входа на Студена и се вижда от цялото село. Своето име дължи на собственика на нивата,  в която расте – Никола Ангелов, известен като дядо Кольо, който си е почивал под неговата сянка. Някога, дървото е било част от гора край която минавала и река. Смята се, че двете природни дадености дали повод на първите жители на селото да се заселят именно тук, търсейки спасение от турския поробител.


В категория „Вековните дървета говорят“ победител е Чинарът на Чучур – 350-годишно дърво, растящо в едноименната местност в село Годешево. Всяка година под чинара се спуска голяма въжена люлка, на която хората се люлеят за здраве. В миналото, там са се провеждали събори, сватби и курбани, организирали са се и борби, които хора от всички околни села са идвали да гледат.

Награди „Млад природолюбител“ пък получиха учениците от клуб „Пътешественици из етнографията на Граово“ към СУ „Васил Левски“ и Регионален младежки Raise център в гр. Брезник. Грижата да поддържат и облагородяват района около косматия дъб край с. Брезнишки извор е тяхна мисия вече 4 години. Специална награда получиха и учениците от Технологично училище Електронни системи към Технически университет–София, Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ и 32. СУ „Св. Кл. Охридски“ в София. Те изпратиха историята на своя смърч, който е първото засадено от тях дърво като част от кампанията им да събират и рециклират телефони, а със събраните пари да закупуват и засаждат дървета.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: bepf-bg.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 август 2024 г.

В „България днес“ този петък се обръщаме към историята. 23 август е Денят на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им и колкото и неприятен да е даден..

публикувано на 23.08.24 в 19:00

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03

Почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими

Днес отбелязваме Деня на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.  Премиерът Димитър Главчев , който положи цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма,..

публикувано на 23.08.24 в 13:45