Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

4 февруари 1997 – една от повратните дати в съвременната българска политика

Николай Добрев (първият вляво) връща мандата на президента Петър Стоянов
Снимка: архив

Навършват се 25 години от една от паметните дати в българския политически живот – 4 февруари 1997 г. Масови протести заради несправянето на правителството с редица кризи карат премиера Жан Виденов да подаде оставка в края на 1996 г. 

Властта преминава в ръцете на президента Жельо Желев едва няколко дни преди да предаде поста на своя наследник Петър Стоянов. Парламентарната рулетка отрежда БСП отново да получи мандат за съставяне на правителство. Президентът Желев обаче отказва да го връчи на кандидата им за премиер Николай Добрев. Тази ситуация изправя следващия президент пред трудна задача. Стоянов все пак изпълнява задължението си по Конституция, но в първото си обръщение апелира социалистите да го върнат нереализиран. БСП се съобразява, а Добрев връща мандата. 

Президентът назначава служебно правителство начело със Стефан Софиянски, което разкрива мащабите на икономическата катастрофа, защитава националната валута, договаряйки се за създаването на Валутен борд, подава и заявка за членство на България в НАТО. И всичко това за едва няколко месеца до изборите през април същата година, спечелени с пълно мнозинство от Обединените демократични сили

Още от категорията

Азбукарски съждения върху нашите „Аз, Буки, Веди...“

АЗЪ. С божественото и човешкото „Аз” започва всичко. Да не си помислите, че иде реч за някакъв фройдизъм. По времето, за което разказваме през IX век в Ромейската империя (Византия) все още няма подобeн краeн егоизъм. Макар мнозина да се имат..

публикувано на 24.05.23 в 08:30

Отбелязваме 1160-ата годишнина от създаването на глаголицата

В средата на IX век българската държава обхваща голяма част от Балканския полуостров и в нея все още господства езичеството. Задачата да я приобщи към наложилото се в Европа християнство се пада на княз Борис I, който през 864 г. разпорежда..

публикувано на 24.05.23 в 05:15

Най-старият надпис на кирилица в света е от 921 г. и е открит в скален манастир край Крепча

Високо над автомобилния път край село Крепча е издълбан скален манастир. Основан още през IX-X век, това е една от най-ранните скални обители на територията на България. Открит е от бащата на българската археология Карел Шкорпил в началото на XX в., но и..

публикувано на 24.05.23 в 04:10