Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Въпреки настоятелните препоръки на властите да си останем у дома заради динамичната ситуация покрай разпространението на Covid-19 и новия вариант Омикрон,  хората по света и у нас не се отказват да пътуват. В случай че ви се наложи да пътувате зад граница е добре да се запознаете с актуалния режим за влизане в съответната държава, а също и с противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Румъния актуализира режима на влизане на територията си. От 1 февруари 2022 г. пристигащите в страната следва да представят документ, удостоверяващ завършена схема на ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR тест. Пътниците, които не представят такъв документ, подлежат на 5-дневна карантина. Отпада класификацията на държавите по цветови зони и други признаци. Гореспоменатите изисквания се отнасят за пристигащите в Румъния независимо откъде пътуват.

Остава изискването за попълване на електронен формуляр за влизане в страната (Passenger Location Form-PLF) за всички пристигащи или преминаващи през Румъния.

Италия облекчи ограничителните мерки при влизане в страната, от 1-ви февруари 2022 г.. Пътуващите от България до Италия вече трябва да представят САМО един от следните документи: валиден зелен COVID сертификат за завършен ваксинационен цикъл (с изминали 14 дни от получаването на последната доза); сертификат за преболедуване, валиден след изтичане на карантинния период - до 6 /шест/ месеца от оздравяването; ИЛИ отрицателен PCR тест (направен до 48 часа преди влизане в страната) или бърз антигенен тест (направен до 24 часа преди влизане в страната). При липсата на поне един от гореизброените документи, пристигащите в Италия подлежат на 5-дневна карантина и тест след изтичането ѝ.

Остава задължително и извършването на предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form). МВнР припомня, че от 1-ви февруари 2022 г. италианските власти съкратиха на 6 месеца срока на валидност на сертификатите за завършен ваксинационен курс/поставена бустерна доза срещу Covid-19.

Финландия облекчи изискванията за пристигащите на територията ѝ. Считано от 1 февруари 2022 г.. пътуващите от държави членки на Европейския съюз, в т.ч. и от Република България, както и от страни, принадлежащи към Шенгенското пространство, трябва да представят един от следните документи: сертификат за завършена ваксинация, сертификат за преболедуване от Covid-19 в рамките на последните 6 месеца ИЛИ негативен тест за Covid-19, направен в рамките на 72 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).

Гражданите, които не предоставят един от посочените документи, се насочват за тестване на място, при влизане в страната. Изискванията важат за всички, родени до 2006 г. включително.

От 1 февруари пристигащите от държави, извън ЕС или Шенгенското пространство, следва да представят сертификат за завършена ваксинация или сертификат за преболедуване от Covid-19 в рамките на последните 6 месеца, НАРЕД с негативен тест за Covid-19, направен в рамките на 48 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).

Дания актуализира режима си за пристигащите от 1 февруари. Лица с валиден сертификат - за преболедуване или за одобрена от ЕС/СЗО ваксина могат да влизат в страната без ограничения, независимо откъде идват.

Но пътуващите от страна в ЕС/Шенген, които нямат сертификат за ваксина/преболедуване, са задължени да се тестват до 24 часа след пристигане в Дания, освен ако не покажат резултат от предварително направен PCR (валиден до 72 ч.) или бърз антигенен тест (валиден до 48 ч.).

Граждани, пристигащи от държави извън ЕС/Шенген, които нямат сертификат за ваксина/преболедуване трябва да проверят дали страната им е категоризирана като рискова или високорискова. Пътуващите от рискови страни са длъжни да се тестват до 24 часа след пристигането си в Дания.

Мароко променя режима на влизане на територията си. Считано от 7 февруари 2022 г. за всички пътници, желаещи да влязат на територията на страната, се въвежда задължително представяне на ваксинационен паспорт и на отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 48 часа преди качване на самолета. Пристигащите подлежат на бързи тестове на летищата на Кралството. На случаен принцип, част от пътниците ще бъдат проверявани с PCR тест. Ще има и възможност за извършване на допълнителен тест в хотела или в центъра за пребиваване на туристи, след 48 часа от влизането им на националната територия.

При положителен резултат от контролните тестове се предвижда настаняване в специални места за карантиниране.

Черна гора промени режима на влизане в страната. От 4 до 17 февруари т.г. пристигащите в Черна гора български граждани трябва да представят един от следните документи:

- Удостоверение за завършена ваксинация, със срок до 6 месеца от поставената последна доза.
- Отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Черна гора.
- Отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория, до 48 часа преди пристигането.
- Положителен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, удостоверяващ преболедуване, издаден от лицензирана лаборатория, но не по-рано от 10 дни и не по-късно от 6 месеца преди датата на влизане в Черна гора.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Митрополит Григорий

Православните християни празнуват Възкресението Христово

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ. “ Христос воскресе! Тържествено..

публикувано на 05.05.24 в 09:15