Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Радиомагазинче Надежда“ на БНР подкрепя майки на деца с увреждания

Щастието винаги намира път, въпреки тежестта на битието

Снимка: БГНЕС-архив

Сувенири, бижута, плетива, рисувани картички... – всичко това изработва задругата на майките, обединени от общата кауза – помощ за техните деца, които се нуждаят от специална грижа, заради някакво увреждане. През 2020 г. те намират начин да си помагат сами като създават своя група в социалните мрежи, наречена: „Купи подарък от майки на деца с увреждания“. Така дават шанс за творческа изява на десетки жени, които по силата на житейските обстоятелства са принудени години наред да стоят затворени вкъщи, отдадени на грижи за децата си със специални потребности. Някои хора определят резултата от работата на майките в групата като по-важна дори от тази на чиновниците в няколко социални институции.

На своята страница борбените момичета споделят, че рисуването, моделирането и въобще творческата работа ги прави щастливи. Откриват смисъл и в радостта, която техните сувенири създават у хората. Често се случва майките да правят сувенири и бижута по поръчка, а вече се изработват и мартеничките за 1-ви март.

Истината е, че ги сплотяват не точно проблемите, а общият път към щастието, който трябва да извървиш, въпреки трудностите и препятствията. На майките и авторки от групата „Купи подарък…“ е посветена специална рубрика на БНР-Варна. Наречена е „Радиомагазинче Надежда“. От там научаваме за историята на Татяна Недкова от Стара Загора, майстор на бижута с естествени камъни и кристали. Синът й Алекс развива мускулна атрофия след задължителна ваксина. Сега семейството се бори с последствията като пътува и търси помощ в чужбина. Заболяването е нелечимо, но поне развитието на болестта е стопирано. Момчето е в инвалидна количка, за радост учи и се развива наравно с останалите деца. С изработка на бижута Татяна започва да се занимава преди четири месеца, когато разбира за възможността да се включи в групата, поддържана от майките на деца с увреждания. „Направата на бижута е хоби за мен, а и не очаквах, че имам такъв потенциал и всички неща да се получат толкова красиви и сполучливи“ – казва Татяна Недкова:

Искам всеки да изрази своята положителна енергия чрез бижута и смятам, че те зареждат хората, които ги носят, точно така – с позитивизъм. Карат те да видиш положителните неща, които се случват около теб. Нещата, които правя едно с едно не се повтарят, всички са уникални. Търсят ме хора, за да направя нещо по техен модел и поръчка, а аз им давам насоки как ще се получи най-добре. Напълно случайно веднъж попаднах на група за ръчна изработка на гривни и колиета в интернет. Започнах да обменям опит с по-напреднали от мен от български и международни групи. Така започна всичко. Много съм щастлива сега да бъда част от групата „Купи подарък от майки на деца с увреждания“ – не съм очаквала, че работата ни ще се развие толкова и ще пожъне такъв успех. Там вече е моето работно място, а хората са като мое второ семейство. Искам да кажа на всички да търсят радост дори в най-дребното нещо. Да се усмихваме и изпращаме послания за добро към другите.

Съставил: Гергана Манчева /по интервю на БНР Бургас/

Снимки: БГНЕС-архив, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05