Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарко Аначков: Между 3 и 4 хиляди е реалният брой на българите в сръбския град Враня

Снимка: архив

„Българите в Сърбия бавно, но сигурно се освобождават от страха от миналото“– твърди Дарко Аначков, председател на Българо-сръбския център във Враня. В интервю за местния вестник „Данас“ той припомня, че правата на националните малцинства в Сърбия са гарантирани от Конституцията и Закона за защита на правата и свободите на националните малцинства, но „като всеки закон, Законът за защита правата и свободите на националните малцинства се прилага избирателно“.

По времето на Слободан Милошевич българите не са можели да си намерят работа. Някои са били принудени да добавят окончание „-ич“ към фамилиите си с надеждата, че ще получат работа, разказва Аначков. Той споделя, че според последното преброяване българите в града са 700, но се смята, че реалният им брой е между 3000 и 4000. 

Основният мотив, според него, за откриването на центъра във Враняе нуждата „хората да се освободят от стигмата“. И въпреки че в социалните мрежи може да се срещнат коментари за българите, които са свързани с езика на омразата, „хората бавно, но сигурно се освобождават от страха от миналото“, твърди Аначков. Не скрива, че често има обаждания от Лесковац, Парачин, Неготино, Чуприя, Ягодина, Белград и други части на страната, с въпроси относно процедурата за получаване на българско гражданство. “Ние не сме агенция, а сдружение на граждани, което безусловно помага на хората. Затова ни звънят от всички страни, защото нямаме ценоразпис“, посочва той.

По думите му, през изминалите четири години от създаването си, Българо-сръбският център успява да върши своята работата без външен натиск, а именно да разпространява приятелството между двата народа. „Министерството на външните работи на България и нашите приятели от консулството в Ниш и посолството в Белград са изключително отговорни за оцеляването ни на територията на Враня. Подкрепата на града в този момент е капка в морето. Въпреки това все още оцеляваме”, подчертава Аначков.

Центърът се занимава основно с култура, образование, изкуство, туризъм или икономика – „нищо, което по някакъв начин може да предизвика омраза и разделение сред гражданите на Враня“. В момента осъществяват проекта „България ти подава ръка – запознай се с нея”. Чрез него гимназисти от Буяновац, Враня, Владичин хан, Сурдулица, Лесковац и Ниш имат възможност да се запознаят с темата за борба с дискриминацията и насилието сред своите връстници. Втората част на проекта се отнася до популяризирането на българската култура, туризъм и възможности за трансгранично сътрудничество. 

За първи път включваме и други градове и общини в нашите проекти. Всеки наш проект трябва да съдържа елементи от българската култура, език, български туризъм, гастрономия и всичко, което най-добре представя България. Повярвайте ми, национализмът не е донесъл добро на никого. Патриотизмът е нещо друго. Честно казано, не харесвам националисти от двете страни на границата и уважавам и ценя патриотизма. Стоя зад това, че българският и сръбският народ са два братски православни народа“, заявява Аначков пред сръбския в. „Данас“. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57