Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единен газов пазар между България, Сърбия, РСМ и Гърция предложи Кирил Петков

Снимка: БГНЕС

С посещението си в Сърбия българският премиер Кирил Петков показа желание за решаване на всички открити въпроси, за да имат Западните Балкани ясна европейска перспектива. Това каза сръбският премиер Ана Бърнабич на съвместна пресконференция с българския премиер Кирил Петков в Белград. Петков от своя страна подчерта, че за нашата страна европейската интеграция на Сърбия е огромен приоритет.
"Енергийната свързаност между двете страни, особено газовата, ще бъде огромен приоритет", каза също Петков и посочи, че има голям потенциал за създаването на единен пазар за търговия на газ между България, Сърбия, Република Северна Македония и Гърция. "За да имаме стабилност и независимост в енергийната сфера, ние трябва да обединим обемите на потребление на газ от целия регион, за да можем заедно да преговаряме за по-добри цени. Това става особено важно, когато говорим за втечнен газ", каза Петков. Той посочи и потенциал за коинвестиции в ядрената сфера, особено при следващ проект в "Козлодуй".
Обсъдени са идеи за общи туристически пакети Белград-Бургас или Белград-Варна, както и възможността стартъпи в ИТ сектора от двете страни да работят заедно.
По повод на напрежението в Украйна двамата премиери бяха категорични, че деескалацията на напрежението в Украйна трябва да стане чрез дипломация.
Българският премиер вече се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич, който обяви в Инстаграм, че акцентът в разговора им е бил върху енергетиката.

Още от категорията

България обмисля да подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна

На среща в Киев премиерът Николай Денков и украинският президент Володимир Зеленски обсъдиха сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. Постигнато е съгласие България и Украйна да активизират разширяването на логистиката и..

публикувано на 26.02.24 в 16:58

Росен Желязков: България не подкрепя обвързването на Албания и Северна Македониия за ЕС

България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС и заема активна позиция в полза на ключовите решения за европейския път на страната. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на..

публикувано на 26.02.24 в 13:31
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова: Оставка на правителството и избори 2 в 1

БСП поиска оставката на правителството и се обяви за едновременно провеждане на избори за български и за европейски парламент. Според лидера на партията Корнелия Нинова оценката за работата на кабинета през деветте месеца управление е липса на..

публикувано на 25.02.24 в 16:36