Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Макариополско посреща Трифон Зарезан с дегустация на вина и домашни мезета

Снимка: namegdana.com

В търговищкото село Макариополско отбелязват по стар стил Трифоновден, считан за празник на лозарите и винарите, информира БТА.

В прочутото с лозовите си масиви село, местните жители организират дегустация на вина и домашни мезета, но преди това по стара традиция ще подрежат лозите. Макар и понамалели по площ през последните години, за лозята все още се грижат добри стопани, които най-често отглеждат каберне, но има и табиетлии, които си правят и бели вина, и розе.

Организатор на празника е Народното читалище "Минчо Иванов - 1912". Преди обяд на 14 февруари жителите и гостите ще се съберат край лозовите масиви, на входа на населеното място, където ще бъде пресъздаден обичаят зарязване на лозя, след което ще започне и традиционната надпревара за най-добър винар, която се организира за поредна година.

Всеки участник трябва да предостави вино от реколта 2021 г. За доброто настроение се е погрижила фолклорната група към читалището, която ще поздрави участниците и гостите с избрани песни, посветени на празника.

За първи път ще има и изложба "Мезето на дядо", на която местните жители ще покажат кулинарните си умения при производството на домашни деликатеси от месо. Най-предпочитаните рецепти са за домашна сланина и домашен телешки суджук. И понеже всеки има своя тайна за вкуса, организаторите са посочили условие участниците да придружат домашните деликатеси с рецепта за изложбата.

Съставил: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05