Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Ситуация с разпространението на Covid-19 и неговия вариант „Омикрон“ продължава да е  динамична, затова МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване. И все пак,  ако ви се налага да пътувате зад граници, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Великобритания отмени тестовете за коронавирус за ваксинираните български граждани при влизане в страната, считано от 11 февруари т.г. Властите облекчиха също и условията за задължителна карантина при 
неваксинираните пътници, съобщиха от МВнР.

Българите, които са напълно ваксинирани най-малко 14 дена преди пристигането им, не трябва да представят предварително направен тест за коронавирус. Също така, отпада необходимостта те да
резервират и заплащат PCR тест за втория ден след пристигането си. Отпада и задължителното им карантиниране.

Пътуващите за Обединеното кралство, които не са напълно ваксинирани, трябва да представят отрицателен тест за Covid-19, направен в рамките на два дни преди пътуването им (антигенен, PCR или LAMP) и да резервират и заплатят PCR тест, който да направят на втория ден след пристигането си.Новото от 11-ти февруари за тази категория граждани е, че след пристигане в страната, те не подлежат на задължителна карантина, освен ако резултатът от PCR теста на 2-рия ден е положителен.

Всички пътници следва попълнят онлайн формуляр за локализация - Public Health Passenger Locator Form, 48 часа преди тяхното пътуване.

Швеция отмени всички ограничения за влизане в страната на гражданите от ЕС. От 9 февруари т.г. българските граждани вече не трябва да представят удостоверителни документи, свързaни с Covid-19, за да влязат в Швеция, в т.ч. и зелен сертификат. От същата дата отпадат и ограничителните противоепидемични мерки, прилагащи се досега на територията на Швеция, включително изискването за представяне на зелен сертификат за посещение на публични места.

Португалия облекчи режима за  влизане в страната. Считано от 7 февруари т.г. пътниците, които са напълно ваксинирани срещу Covid-19  или наскоро са се възстановили от инфекцията, вече не трябва да представят тест с отрицателен резултат при влизане в Португалия. За целта е достатъчно да покажат доказателство за пълна ваксинация или че са преболедували от Covid-19 през последните шест месеца. В противен случай пристигащите следва да представят PCR тест, извършен през последните 72 часа или антигенен тест, направен през последните 24 часа преди пътуването.

Властите обявиха, че извънредното положение в Португалия ще остане в сила поне до 22 март. Това налага всички посетители на хотели, ресторанти и други обекти да са ваксинирани, прекарали болестта или да имат отрицателен тест.

Мароко отвори въздушното си пространство за туристи, считано от 7 февруари т.г. Пътниците трябва да са ваксинирани, за да бъдат допуснати в страната. Освен сертификат за ваксинация при качването в самолета, те трябва да представят иотрицателен PCRтест, направен 48 часа преди отлитането.

При пристигане на летището в Мароко, пътниците се подлагат на бърз антигенен тест. Властите си запазват правото да тестват пристигащи и на случаен принцип. Освен това, за туристите има възможност за допълнителен тест в хотела или мястото за настаняване 48 часа след влизането им в страната. Пътниците с положителен тест следва да се изолират в мястото за настаняване.

Аруба облекчи режима на влизане в страната. От 3 февруари 2022 г. островната държава в Карибско море позволява на пътниците да избират между тест за антиген един ден преди пристигането или PCR тест до максимум три дни преди пътуване до Аруба.

Статусът на пълна ваксина включва бустер ваксина, приложена най-малко седем дни преди пътуването. Доказателството трябва да бъде качено като част от процеса на онлайн регистрация за влизане в Аруба не по-рано от три дни преди пристигането. Пътуващите на възраст между 12 и 17 години могат да влязат в Аруба без бустер, но със завършена основна серия ваксини.

Лицата на 12 и повече години, които могат да удостоверят, че са преболедували Covid-19 също са освободени от изискването за представяне на отрицателен тест при влизане в Аруба.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37